2012. január 20., péntek

Díjat kaptam, amit MERCI BEAUCOUP!

Kedves Olvasóim,
Nagy nap ez a mai, ugyanis megkaptam első blogger díjamat Tünditől (http://naploszeruseg.blogspot.com/), akinek ezúton is nagyon szépen köszönöm!!!! Nagyon örülök annak, hogy gondolt rám, és köszönöm a kedves szavakat is, amiket a blogomról írt. Mivel még elég új vagyok "itt a szakmában" :-D, ezért nekem ez nagy dolog. Már csak amiatt is, mert jó érzéssel tölt el, hogy van, akinek tetszik, amit csinálok, s így van értelme annak, hogy szorgalmasan irogatom a kis receptjeimet, sütögetek és fényképezgetek. Ez egy nagyon szuper pozitív visszacsatolás. Szóval még egyszer KÖSZI TÜNDI!




Ezzel a díjjal kapcsolatban, azonban jár némi "kötelezettség", úgyhogy ennek most gyorsan eleget is teszek.

Először is három dolgot el kell árulni magamról:

1. "Gomb-iszonyom/fóbiám" :-) van, vagyis egyszerűen gyűlölöm a gombok látványát. Számomra igazi sokk lenne egy gombos paplannal betakarózni, vagy gombos ruhát felvenni......:-)
2. A kedvenc ételem a nyers savanyű káposzta, amit a piacon veszünk a vecsési savanyúságos Nénitől...:-)
3. Nagyon szeretnék egy kutyát vagy egy macskát......vagy egy nyuszit, vagy egy kismadarat, vagy egy görényt, esetleg hörcsögöt....:-D Csakhogy ehhez előbb kellene egy kertes ház is...:-)

Most pedig tovább "kell" adnom négy általam választott blog írójának. Na, ezzel vagyok csak igazán bajban, ugyanis legalább huszonnégy blog írójának tudnám továbbadni......végül azért mégis választanom kellett négyet, íme:

1. Bors&Pepper (http://borsandpepper.blogspot.com/): a leges-legcukibb nő a leges-legcukibb bloggal és kutyussal, akinek a blogját naponta többször is nézem, receptjei szuperek, és úgy érzem, hogy nagyon jól összebarátkoztunk a gasztroblog-mániánknak köszönhetően...:-)

2.Napsüti Tortaműhely (http://napsutitortamuhely.blogspot.com/): a leges-legügyesebb cukrász csoporttársnőm, aki csodálatos tortákat süt és nagyon aranyos, kedves és remélem, hogy tényleg egyszer közösen elkészítünk egy hatalmas Sucreries-Napsüti tortát...:-)

3.Reformkori Konyha (http://reformkorikonyha.blogspot.com/) : a legjobb hagyományőrző receptek, gyönyörűen elkészített és tálalt ételek, fantasztikus édességek és egyéb különlegességek....nagyon szép és értékes blog....:-)

4.Rozmaring&Csokoládé (http://rozmaringescsokolade.blogspot.com): a legjobb olasz ételek, gyönyörűen elkészítve. Nagyon aranyos blogger, aki mindig segítőkész...:-)

Remélem, hogy örülni fogtok a díjnak, s Ti is tovább adjátok majd.

2012. január 19., csütörtök

Mini juharcukros briós

Elég gyakram készítek brióst, ám mindig csak ilyen piciket. Mivel csak frissen (még langyosan) az igazi, ezért nem szeretem, ha megmarad, mert hamar romlik az állaga...:-)
Nagyon kis adag tésztával dolgozom, természetesen a cukrász recept alapján, de egy kicsit azért "hozzá kellett nyúlnom", hogy a saját ízlésünkre alakítsam. A cukrász briós nekem nem elég cukros, hiányzik belőle a vaníliás cukor és a reszelt citromhéj is.
A briós, és általában a kalácstészta hátránya, hogy mindig frissen kell elkészíteni, szóval ha reggelire szeretne az ember brióst enni, akkor bizony nem árt jó korán felkelni.....:-) Viszont egyszer-egyszer megéri a "tyúkokkal kelni" :-) és briós tésztát keleszteni, mert házi málna lekvárral, egy pohár kakaóval vagy tejeskávéval mennyei reggeli, amivel igazán jól indulhat a nap.
A fonás nem olyan egyszerű (az enyém sem egyforma, s közel sem tökéletes, annak ellenére, hogy tavaly egész nyáron briósokat fontam hajnalok-hajnalán a gyakorlaton :-), ezért "legyurmáztam" Nektek, amit az briós elkészítésének leírásánál meg is fogok mutatni.
Íme a mai reggeli:


És a Mini juharcukros briósok receptje:

Hozzávalók (kb 12 db lesz belőle):

25 dkg liszt
2,5 dkg felolvasztott margarin
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás sárgája
1,3 dl langyos tej
1 mokkáskanál só


 Elkészítés:

1. Először a kovászt készítjük el:
- a langyos tejhez keverünk 1 teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt
- a bögrét fedjük le
- hagyjuk felfutni kb 15 perc alatt
2. Keverjük össze a lisztet, a vaníliás cukrot, a porcukor fennmaradó részét, a citromhéjat, és a sót egy nagy tálban.
3. Olvasszuk fel a margarint (de ne legyen forró) és keverjük el benne a tojás sárgáját.
4. A lisztes keverék közepén csináljunk egy mélyedést és öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a vajas-tojásos keveréket.
5. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, és gyúrjuk addig, amíg a kezünktől és a (nem lisztezett!) munkafelülettől elválik. Ez kb. 5-8 perc.
6. A kigömbölyített tésztát tegyük tálba, fedjük le konyharuhával. Kelesszük meleg helyen kb 40 percig. Közben egyszer átgyúrhatjuk, hogy kapjon levegőt az élesztő és még szebben megkeljen.
7. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
8. A megkelt tésztából habkártyával vágjunk le kis részeket, s fonjuk meg a briósokat az alábbi fotón látható technikával :-)


9. Tegyük a kész briósokat sütőpapírral kibélelt lemezre, s kenjük meg a felületüket egész tojással.
10. Hagyjuk megszáradni a tojást (a briósaink közben szépen kelnek tovább).
11. Száradás után kenjük át még egyszer tojással őket, s szórjunk a tetejükre fahéjas kristálycukrot, vagy juharcukrot.
12. Sütés: 200 fokon, kb 20 percig, amíg szép barnára sülnek a fonatok...:-)

Tipp: Juharcukor beszerzési hely: Culinaris :-)

2012. január 16., hétfő

Provence-i Tarte aux pignons, vagyis Fenyőmagos pite

Régóta szerettem volna elkészíteni ezt a Provence-i ünnepi tortát, de nem volt hozzá eredeti francia receptem. Viszont még korábban Apától kaptam ismét egy szuper francia könyvet: a Guy Gedda, provence-i chef által szerkesztett Petites Lecons de cuisine en Provence című Larousse kiadást. Ez a könyv egy remekmű. Bemutatja a provence-i konyhát, a tradícionális alapanyagokat, kulináris szokásokat, eredeti recepteket......egyszóval átfogó képet ad a provence-i gasztronómiáról, amit én annyira szeretek. A fotók csodásak, a receptek leírása hibátlan.
Íme a remekmű:


Ebben a könyvben találtam rá a hagyományos Tarte aux pignons receptjére is, ami igazából nem csak fenyőmagos pite, mert telis-tele van finomabbnál-finomabb aszalt gyümölcsökkel, mandulával, rumos mazsolával......"mennyei édesség", igazi ünnepi sütemény. Ezt a fenyőmagos tortát  tényleg csak alkalmakra készítik el, hiszen elég drága alapanyagok kerülnek bele.


Bár tudjátok, hogy nagyon szeretem a csicsás, színes sütikéket, mégis a dél-francia piték nemes egyszerűsége és gazdag ízvilága sem kevésbé kedves a szívemnek. Ott nem is nagyon vannak olyan cukormázas, marcipános, krémes-habos édességek, mint itthon, már csak a klíma miatt sem...:-) A fenyőmagos pite sem annyira édes, mint amennyire "aromás".....olyan, mintha a teljes Provence -  íz formájában - a konyhádban teremne.....és nem túlzok.
Rá is térek a Tarte aux pignons receptjére.


Hozzávalók (24 cm-es pite formához):

A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg cukor
12,5 dkg margarin
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
egy csipet só

A töltelékhez:
2 evőkanál mazsola
3 evőkanál rum
12,5 dkg puha vaj
11,5 dkg porcukor
11,5 dkg darált mandula
3 tojás
20 dkg aszalt gyümölcs (bármilyen, ami otthon van: aranymazsola, füge, datolya,szilva, sárgabarack, eper, stb)
10 dkg fenyőmag


Elkészítés:

1. Áztassuk be a mazsolát 3 evőkanál rumba, s hagyjuk állni minimum 4 órán keresztül.
2. Készítsük el az omlós tésztát:
- a lisztben morzsoljuk el a margarint
- a tojás keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral
- gyúrjuk össze a lisztes és a tojásos keveréket, s jól dolgozzuk el
- fóliába csomagolva tegyük a tésztát minimum 1 órára a hűtőbe pihenni
3. Készítsük el a tölteléket:
- vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket
- egy nagy tálban keverjük ki a vajat, a porcukrot és a darált mandulát
- folyamatos keverés mellett adjuk hozzá egyenként a tojásokat, majd a mazsolát (a rummal együtt), és végül az aszalt gyümölcsöket
4. A pite összeállítása:
- melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vajazzuk ki a sütőformát
- nyújtsuk a tésztát 2-3 cm-rel nagyobb körre, mint a formánk (hogy maradjon széle)
- a nyújtófára feltekert tésztát fektessük a formába, s vágjuk körbe a szélét, hogy szép egyenes legyen
- villával szurkáljuk meg a tészta alját
- öntsük a tölteléket a tésztára, s hagykártyával, vagy evőkanállal egyengessük el
- szórjuk a tetejére a fenyőmagokat, s a kezünkkel óvatosan egy picit nyomkodjuk a töltelékbe
5. Sütés:
- 180 fokon 30-35 percig (a tetejének kicsit "oda kell kozmálnia", hogy a fenyőmagok megpörkölődjenek picit :-)
- a formában hagyjuk hülni, s ebben is tálaljuk.

2012. január 14., szombat

Tündérkés epertorta

A hétvégi cukrász gyakorlati órán volt lehetőségünk "elpróbálni" a díszmunkánkat, amit majd a vizsgán szeretnénk elkészíteni.
Mivel előre maximális részletességgel "kiterveltem", hogy mit szeretnék torta formájában viszontlátni, ezért nem lett volna nehéz dolgom.........CSAKHOGY az nem szerepelt a tervben, hogy olyan "furcsa" marcipánt kapunk, amit gyakorlatilag szűk másfél órán keresztül kellett színeznem....s ezért nem is volt időm az összes tervezett szín begyúrására, s még sokminden másra sem....:-D
Miután az idő rohamosan elkezdett fogyni, s még be sem burkoltam a tortám.......nos, teljesen bepánikoltam...komolyan. ÉS itt sietett segítségemre nagyon kedves, aranyos, hiperügyes és tehetséges, csoporttársnőm, Erika ( a Napsüti Tortaműhelyből - http://napsutitortamuhely.blogspot.com/). Mialatt burkoltam és díszítettem a tortát, Ő elkészítette az egyik kis Tündért.....ezért más a stílus...:-)
Végül sikerült időre elkészülni, de a tanulság az, hogy előre meg kell színeznem a marcipánt, s akkor lesz időm sokkal szebben kidolgozni az egészet. Például a torta aljára minden - a tortán szereplő színből- szerettem volna apró golyócskákat csinálni....persze, erre nem volt esélyem sem. SZÓVAL a vizsgára minden elő lesz készítve, s ígérem: SZEBB LESZ!
ERIKÁNAK PEDIG HATALMAS PUSZI ÉS KÖSZÖNET!!!!!! És minden kedves Olvasómnak ajánlom a csodálatos Napsüti Tortaműhelyt, ahonnan fantasztikus alkotások kerülnek ki.......tényleg, olyan, mint a mesében.  Nézzetek be Hozzá!



Leírom a torta receptjét, bár ez egy nagyon 'alap" torta, mert a díszmunkámnál elsősorban a tartósságra, "nagy teherbírásra", masszív állagra mentem rá. Viszont ez a vajkrém recept elég jó, nem nehéz, nem zsíros, mégsem érződik ki a margarin. Nem vagyok oda az ilyen krémekért, de a vizsgán nincs más választás. Azt kell csinálni, ami a célnak a legtökéletesebben megfelel.

Hozzávalók (22 cm-s tortakarikához):

A piskótához:
8 tojás
16 dkg cukor
20 dkg átszitált liszt

Az epres vajkrémhez:
25 dkg margarin
17 dkg kristálycukor
6 dkg epres krémpor (a Dr Oetker főzős pudingpor tökéletes)
fél liter tej
15 dkg apróra vágott eper- sajnos most csak fagyasztott van, úgyhogy jó előre föl kell engedni, ez kb. 2 és fél óra :-( (de a rózsaszín burkolás miatt mindenképpen rózsaszín krémet szerettem volna, szóval ez van)



Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tortakarika aljára tegyünk papírt, s az oldalát vajazzuk ki.
2. Készítsük el a piskótát:
- a sárgáját habosítsuk ki a kristálycukor 2/3-ával
- a fehérjéből verjünk kemény habot a cukor 1/3-ával (először keverjük addig, amíg ki nem fehéredik, s csak akkor adjuk hozzá a cukrot)
- óvatosan forgassuk össze a sárgájás és a fehérjés habot, végül pedig a lisztet
3. A kész masszát töltsük a formába, s habkártyával húzzuk ki a tortakarika széle felé, úgy, hogy homorú legyen....úgyis szépen fel fog jönni ...:-)
4. Süssük 35-40 percig, 180 fokon.
5. Hagyjuk a karikában kihülni, majd kis fűrészkéssel vágjuk körbe szorosan a karika mellett.
6. Készítsük el a krémet:
- a krémport és a cukrot keverjük csomómentesre egy kis tejjel
- a maradék tejet forraljuk fel
- amikor felforrt, húzzuk le kicsit a tűzről és keverjük bele a csomómentesre kikevert pudingot
- tegyük vissza a tűzre, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik
- hagyjuk kihülni
- habosítsuk ki a szobahőmérsékletű margarint
- passzírozzuk át a pudingot egy szűrőn
- kanalanként adjuk a pudingot a kihabosított margarinhoz, miközben folyamatosan keverjük (géppel)
- tegyük félre a krém 1/3 részét
- az apróra vágott epret nagyon óvatosan forgassuk bele a krém megmaradt 2/3 részébe
7. Betöltés:
- vágjuk a piskótát 3 részre
- töltsük be a krémmel
-  a torta tetejét és oldalát egyenletesen borítsuk be a "nem epres" krémmel
- végül tegyük 1 napra (de minimum 1 éjszakára) a hűtőbe
8. Burkolás, díszítés:
1 kg nyers marcipánmasszát kaptunk a gyakorlaton, de ennél többre lett volna szükségem, ha be tudtam volna fejezni a tortát. Szóval szerintem 1,2- 1,3 kg fog vizsgán rákerülni....:-)
A marcipánt zselés ételszínezővel színeztem, s a festett mintákat is ezzel készítettük.

2012. január 12., csütörtök

Kesudiós-pisztáciás-málnás cupcake romantikus Cath Kidston stílusú ruciban :-)

Mivel a cukrász vizsgám rohamosan közeledik, ezért továbbra is marcipánburkolós-díszítős lázban égek, tekintettel arra, hogy a dísztortám is marcipánnal lesz elkészítve....s bevallom, meglehetősen izgulok. Nem csak a díszmunka miatt, hanem az egész vizsga nyugtalanít. Bár rengeteget tanultam/tanulok, azért ez mégis egy szakma, amit nem lehet, csak úgy pikk-pakk egy év alatt elsajátítani. Vannak olyan dolgok, amiket szerintem hosszú éveken át kell gyakorolni, hogy tökéletesen menjen, pl: Dobos cukor, karamelldísz készítés, hibátlan csokoládé temperálás, stb.
Azért én bízom magamban, s szorgalmasan gyakorolok a vizsgáig, bízva a sikerben! :-)
Íme a következő marcipános gyakorlat eredménye: a Kesudiós-pisztáciás-málnás cupcake, melynek receptje "saját fejlesztés" :-), mégis elképesztően finom lett (mindenféle álszerénység nélkül :-D) Igazából mindent beletettem, ami még az Ünnepek előtti sütésből megmaradt....:-)


Bár nem nagy dolog összehozni egy finom cupcake tésztát, azért ez mégis csak egy apró siker!!!! Fő a pozitív gondolkodás - mostanában úgyis ezt is tanulnom kell!! :-)
Ami pedig a cupcake "ruháját" illeti, mindenképpen szerettem volna csinálni Cath Kidston-stílusú sütit, s azt hiszem a cupcake formájában tudtam ezt legjobban visszaadni.
Nagy rajongója vagyok a Cath Kidston átlal képviselt "konzervatív, cottage-style, színes, iszonyúan nőies, brit" romantikának. A hivatalos honlapot itt találjátok: Cath Kidston
Kedvenc táskámat is innen szereztem be. Mióta megvettem, azóta gyakorlatilag mindig, minden alkalomra, mindenhova ezt viszem magammal. Gyönyörű és minden cuccom elfér benne.
Íme a mintája:

És mutatok egy Cath Kidston stílusú enteriőrt is:

Forrás: www.creamylife.com
És akkor mostmár lássuk végre a Kesudiós-pisztáciás-málnás cupcake-jeim receptjét:



Hozzávalók (12 db sütihez):

12 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
3 dkg durvára vágott pisztácia
3 dkg durvára vágott kesudió
3 dkg mazsola
1 tojás
14 dkg barna cukor
12,5 dkg margarin (picit felolvasztva, de ne legyen meleg)
2,8 dl tej vagy joghurt (én a joghurtot jobban szeretem)
12 evőkanál málnalekvár

Ha szeretnéd marcipánnal burkolni:
egy kevés átszitált porcukor
kb 400 g marcipánmassza, amit színezni kell



Elkészítés:

1. A sütőformába tegyünk muffin papírokat, s a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a mazsolával és a durvára vágott magokkal.
3. Egy másik edényben verjük fel egy picit a tojást, és adjuk hozzá a barna cukrot, a margarint és a végül a tejterméket.
4. Összedolgozzuk a lisztes és a tojásos keveréket, s jó alaposan elkeverjük.
5. A masszát a sütőforma feléig töltjük.
6. Mind a 12 mélyedésbe tegyünk 1 evőkanál málnalekvárt.
7. a maradék masszával zárjuk le a muffinokat. Egy késsel, vagy habkártyával, egyengessük el a massza tetejét, hogy szép sima felülete maradjon sütés után is.
8. Sütés: kb 25 percig, 180 fokon (nem kell légkeverés)
9. A formában hűtjük.
10. Burkolás marcipánnal, díszítés.

Az aktuális kedvenc reggeli italom: Barú Spicy Chai Latte

Mindig is nagyon szerettem a Chai Latte finom fűszeres ízét, de itthon nem tudtam elkészíteni, mert nagyon nehéz és időigényes lett volna minden hozzávaló fűszert beszerezni, hogy olyan valódi "indiai íze" legyen.
Pár hete azonban rábukkantam a számomra tökéletes megoldásra: a belga Barú csokoládégyár instant Chai Latte porára. Azóta a reggeli tejeskávémat felváltotta az itthon készített mennyei Chai Latte.
Természetesen, mielőtt megvettem - mivel elég tudatos vásárlónak gondolom magam :-) - megnéztem az összetevőit, s elég "biztonságosnak" ítéltem, mert "csak" két féle E van benne, a többi természetes anyag. :-)
Elkészítése annyira gyors, hogy emiatt is tökéletes választás rohanós reggeleken. Csak fel kell melegíteni 2 dl tejet és 4 teáskanál port alaposan elkeverni benne.

Forrás: http://www.facebook.com/pages/BAR%C3%9A/157900560966760?sk=wall

Megnéztem a Barú honlapjáz, hogy Nektek is bővebb infot tudjak nyújtani "A termékről", de jelenleg sajnos "under construction" :-), viszont a Facebook oldaluk működik.
Íme a honlap: http://www.baru.be/

Megmutatom Nektek a ma reggeli kész Chai Lattémat is  Közben azon gondolkozom, hogy milyen süti készítéséhez tudnám felhasználni......:-)


Budapesten a Culinarisban lehet beszerezni (http://culinaris.hu/).

Érdekelne, hogy Nektek mi a kedvenc reggeli italotok? :-)


2012. január 11., szerda

Pöttyös "háztartási keksz" házilag :-)

Sokat gondolkodtam azon, hogy egyáltalán feltegyem-e ezt a kekszet a blogra, mert annyira kis egyszerű, semmi különös. Végül, arra jutottam, hogy azért megírom Nektek a receptet, hátha valaki pont ilyen mindenhova elvihető, finom ropogós, cuki pöttyös kekszre vágyik. Egy dologban biztos vagyok: az üzletben kapható háztartási keksznél lényegesen finomabb!!!!!!


Hozzávalók (kb. 30 db kekszhez):

20 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
6 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 tojás
A díszítéshez:
étcsokis bevonó és cukorkák


Elkészítés:

1. A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze.
2. A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást is.
3. A lisztes és a vajas keveréket alaposan összedolgozzuk, lisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg feszes tésztát kapunk.
4. Hűtőben pihentetjük 30-40 percig, folpack-ba csomagolva.
5. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
6. Ismét átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és derelyevágóval kb 5x5 cm-s négyzeteket vágunk.
7. Sütés: 180 fokon, 8-10 percig.
8. Rácsra téve hűtjük, majd olvasztott csokival megkenjük, s száradás előtt cukorkákat teszünk rá.

2012. január 9., hétfő

Skandináv gyümölcskenyér


Nyhavn-Koppenhága
 Mint már korábban említettem, őrülten szeretem Skandináviát. A legjobb hely az egész világon. A zord időjárási viszonyok, a hosszú sötétség ellenére is az emberek arcán elégedettséget és mosolyt látni. Mindenki kiegyensúlyozott, sok a gyerek, az emberek egészségesen élnek, toleránsak egymással, empatikusak, racionálisak, környezettudatosak, maximalisták, precízek, rend- és tisztaságszeretőek, és nem pazarlóak. Tudom, hogy olyan anyagi biztonságban élnek, ami ezt mind lehetővé teszi, mégis úgy gondolom, hogy azért ez hozzáállás kérdése is! 

Amikor nagyon elszomorodom az itthoni helyzet miatt, mindig csak egy helyre vágyom: DÁNIÁBA!!!!!! Ott lehet pihenni, mert minden jól működik. Nincs idegeskedés apró butaságok miatt, mert a vonat másodpercre pontosan jön, ha elmész bevásárolni, a legjobb minőségű dán (vagyis hazai :-) élelmiszereket tudod csak megvenni (hiszen nincs más a polcokon), vasárnap minden zárva van (ahogy kell), biciklivel bárhova eljuthatsz (mert van út és figyelnek Rád az autósok), mennyei a kenyér, a szemetedet szelektíven gyűjtheted és tudod, hogy biztosan újra fogják hasznosítani, az iskolák homlokzatát a gyerekek festményei díszítik, minden tiszta és új, s még hosszan sorolhatnám.
Nekem egyébként itthon sincs okom panaszra, mert mindenem megvan (sőt még több is), amire szükségem van....:-)

Roskilde: még hosszú hajjal, biciklizés a viharos szélben :-)

Mégis az utóbbi két évben - amikor el akartunk valahova menni feltöltődni - Dániát választottuk. Bicikliztünk, egészséges ételeket ettünk, sok szépet láttunk, kicsit lassítottunk a tempón, élveztük, hogy az emberek milyen toleránsak egymással (soha nincs ordítozás, egymás nyugalmának zavarása)......olyan életet éltünk, amilyenre szerintem Mindenki vágyik, aki szociálisan érzékeny típus.
Mutatok Nektek pár képet, amiket Dániában készítettem eddigi utazásaink során.

Babaházak, amiket órákig nézegettem Koppenhágában (rengeteg volt!)

Fincsi utcai hot-dog pirított hagymával :-)




Miután megosztottam  Veletek ezeket a kellemes emlékeket, rá is térek végre a Skandináv gyümölcskenyér receptjére.      

Hozzávalók (kb 1 literes őzgerinc formához):

7 dkg magozott datolya
7 dkg aszalt füge
7 dkg mazsola
7 dkg durvára vágott hámozott mandula
3 dkg cukrozott narancshéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
13,5 dkg finomliszt
13,5 dkg margarin
13,5 dkg porcukor
1/3 kávéskanál sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
egy csipet só
2 tojás
1,5 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket, a cukrozott narancshéjat és a mandulát apróra vágjuk, hozzáadjuk a mazsolát, majd a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel összekeverjük (hogy ne ragadjanak annyira az aszalt gyümik).
2. Kivajazzuk és lisztezzük a sütőformát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral.
4. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval és a porcukor 1/3 részével.
5. Nagy tálban kihabosítjuk a margarint, a porcukor 2/3 részét, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat, a reszelt citromhéjat, és a rumot is. Kis adagokban, lukas fakanállal, felváltva beledolgozzuk a tojáshabot és az átszitált lisztet, végül a mandulás-aszalt gyümölcsös keveréket is.
6. A kész masszát az őzgerinc formába öntjük, s habkártyával egyenletesre simítjuk.
7. Sütés: 180 fokon, 50-60 percig. (a süti teteje megreped, de ez nem baj :-))))
8. A formában hagyjuk 10-15 percig, majd rácsra téve hűtjük tovább.
 


2012. január 7., szombat

Igazi jó házi krumplis pogácsa hajtogatott tésztából

Szintén Szilveszterre sütöttem, pillanatok alatt elfogyott......Szilárd és Ákos kedvéért biztos, hogy hamarosan újabb adag fog készülni belőle...:-)))

Hozzávalók:

50 dkg héjában főtt krumpli (sózni kell)
70 dkg liszt
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
3-4 teáskanál só
30 dkg margarin
2 egész tojás + 1 tojás  a lekenéshez
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt



Elkészítés:

1. A megfőtt, s még meleg krumplit, áttörjük krumplinyomón.
2. Kovászt készítünk: a langyos tejben elkeverjük a cukrot és elmorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk, s megvárjuk, hogy szépen felfusson.
3. 25 dkg margarint és a még langyos krumplit habosra keverjük, hozzátesszük a kovászt, a tojásokat, a lisztet, s végül a sót. (Fontos, hogy a só SOHA NE ÉRINTKEZZEN közvetlenül az élesztővel, mert "megöli" szegényt). :-)
4. Tésztát gyúrunk, s meleg helyen (kb 40 fok) 40 percig kelesztjük.
5. A maradék 5 dkg margarint olvasszuk fel.
6. Hajtogatás következik: a megkelt tésztát kinyújtjuk kb 1 cm vastagra, kenjük meg margarinnal, s először készítünk egy szimpla hajtást (= tészta egyik oldalát 2/3-ig visszahajtani, majd a "kilógó 1/3-ot ráhajtani). Fordítsuk el 90 fokkal, s nyújtsuk ki. Ezután jöhet a dupla hajtás (= a tészta mindkét oldalát behajtjuk félig, úgy, hogy középen maradjon fél cm távolság, majd a felező vonal mentén hajtsuk félbe a tésztát).
7. Pihentetés (konyharuhával letakarva): 20 perc
8. Második hajtogatás: ismét kinyújtjuk, margarinnal megkenjük a tésztát, majd készítünk egy szimpla és egy dupla hajtást.
9. Ismét következik 15-20 perc pihentetés.
10. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
11. A megkelt hajtogatott tésztát nyújtsuk 1,5 cm vastagságúra, s a tetejét késsel húzogassuk meg (lehet bátran, hogy látszódjanak a metszések), majd pogácsaszaggatóval szaggasuk ki a pogikat.
12. Tegyük tepsibe a pogácsákat, kenjük meg a tetejüket tojással, s szórjuk meg sajttal.
13. Süssük 5 percig 200 fokon, majd további 10-12 percig 180 fokon, amíg szép színe lesz.

Másnap is nagyon finom marad!!!!! :-)

2012. január 4., szerda

Belga gyömbéres-málnás aprósütemény (és a kedvenc csillagos sál :-)

Szintén a Szilveszter előtti készülődéskor készítettem Belga gyömbéres-málnás csillagokat, de annyira "Karácsonyi íze" van a fűszerek miatt, hogy jövőre még az ünnepek előtt fogom elkészíteni....:-)
Ajánlom ezt a sütit Mindenkinek, aki szereti a karakteres ízeket, fűszeres ételeket és a kicsit különlegesebb dolgokat. Ha valami, hát akkor ez a süti egyáltalán nem szokványos. A roppanós fűszeres tésztára házi málnalekvár kerül, s a tetejére cukormáz és egy kis reszelt aszalt gyömbér (melyet a Bocskai úti piacon, vagyis "ex-Skála piacon" :-) lehet beszerezni az 1. emeleten az "Aszaltgyümölcsös-Olajosmagvas Nénitől" :-))))
Formája igazából sima kör lenne, de én azért csillagokat készítettem (s azért ilyen színűre színeztem a mázat is), mert van egy kedvenc csillagos sálam (ez került a képen a sütik alá :-)))), ami igen erősen megihletett. Nagyon szeretem ezt a csillagos sálat, s arra gondoltam, ha süti lenne, akkor pont ilyen ízű lenne, mint ez a Belga keksz....:-))) Amúgy is folyamatosan azon gondolkodom, hogy miből, hogyan, milyen ízekből, milyen eszközökkel, milyen formákban tudnék sütiket készíteni (ilyen volt a Dala-ló projekt is :-), illetve, hogy hogyan tudnám elkészíteni az általam szeretett dolgok süti verzióját.
Na jó, írom a receptet, hogy Ti is elkészíthessétek a Belga aprósütit (olyan alakúra, amilyet Ti szeretnétek!!!! :-)



Hozzávalók kb. 26-28 sütihez:

30 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
5 dkg barnacukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1/2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 egész tojás
15 dkg málnalekvár

A cukormázhoz:
15 dkg átszitált porcukor
3-4 evőkanál forró víz
folyékony ételszínező
2-3 aszalt gyömbér szelet



Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és sütőpapírral kibélelünk két-három tepsit.
2. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és a sütőporral.
3. A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a tojást is hozzáadjuk.
4. Összedolgozzuk a szárazanyagokat és a cukros-vajas masszát, s kemény tésztát gyúrunk belőle (lisztezett felületen).
5. A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, s kiszaggatjuk a sütiket.
6. 180 fokon kb. 7-10 perc alatt aranybarnára sütjük és rácson kihűtjük a sütiket.
7. Málnalekvárral összetöltjük és legalább egy órát pihentetjük a sütiket (azért, hogy a málnalekvárt kicsit "beszívja" és ne essen szét a mázazás közben)
8. Díszítés: A porcukrot keverjük össze forró vízzel és adjuk hozzá az ételszínezőt. Ecsettel vigyük fel a sütik tetejére a mázat, s még száradás előtt reszeljünk rá egy kis aszalt gyömbért. Majd hagyjuk száradni a kész sütiket.





2012. január 2., hétfő

Zabos-kókuszos bio keksz, alias "relatíve egészséges édesség", ami finom is

Szilveszterre készített sütijeim egyike volt ez a jó kis zabos-kókuszos keksz, ami nem okozott csalódást. Finom roppanós, mégis ízes teasüti, amit jó szívvel ajánlok, ha valami kevésbé kalóriadús, egészségesebb édességre vágyik az ember. Előnye, hogy nem törékeny, így nagyon könnyen csomagolható, bárhova szállítható....szóval leginkább munkahelyi reggeli kávé mellé tudom elképzelni, vagy pedig utazáshoz nasiként...:-)))))
Elkészítése is nagyon egyszerű és gyors, már írom is.



Hozzávalók (kb. 35 kekszhez):

150 g bio finomliszt
2 teáskanál sütőpor (van bio a DM-ben :-)
90 g puha vaj
1 csomag bio vaníliás cukor
2 evőkanál rum
100 g barnacukor
1 bio tojás
100 g bio zabpehely
csipetnyi só

A díszítéshez:
1 tábla bio tejcsoki
kókusz reszelék


Elkészítés:

1. A lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, meg a sót keverjük össze.
2. Egy másik tálban habosítsuk ki a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a rumot.
3. Dolgozzuk össze a lisztes keveréket a vajas-tojásos-cukros masszával, s gyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba,  s tegyük a hűtőbe legalább 50 percig pihenni.
4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, tegyünk sütőpapírt a tepsikbe.
5. Miután kivettük a tésztát a hűtőből, még egyszer - lisztezett felületen- jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 4 mm vastagra, s 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a kekszeket. A kekszek közepén is lehet lyukat szaggatni (de ez csak a látvány miatt fontos :-)
6. 180 fokon (nem kell légkeverés) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük, majd rácson kihűtjük.
7. Díszítés: felolvasztott tejcsokiba mártjuk a kész kekszek felét, majd kókusz reszelékkel meghintjük és sütőpapírra rakjuk megszáradni.
8. Tárolás: fém dobozban, celofán zacskóban (de úgyis hamar elfogy...:-)))