Végre elkezdődtek a várva-várt cukrász vizsgáim, s ma volt az első modulzáró vizsgám, amin egy Dobos tortát kellett készítenem. Március 20-ig folyamatosan vizsgázni fogunk: lesz modulzáró elméleti, szakmunkás gyakorlati, elméleti, angol, stb, stb......jó sok alkalom, rengeteg kihívás vár még rám.
Azért így már egy kicsit jobb, hogy megvolt az első vizsga, nagyjából tudom, hogy mire számítsak, mire kell nagyon odafigyelni....
Persze nehéz úgy nekimenni egy vizsgának, hogy nem egy sütit/fagyit/bonbont/desszertet ott fogok életemben először élesben teljes egészében elkészíteni......és azért ez elég ijesztő.
Így volt ez a mai vizsgán is. Részleteiben már készítettem Dobos tortát, de így kompletten (lap kenés, krém főzés, cukor, szeletelés, ...) még soha.
Maximalista vagyok sajnos, így nem tudok az eredménynek 100%-osan örülni, mert látom a hibáit. Aztán ha jobban belegondolok, nem is biztos, hogy elsőre ezt nekem tökéletesen kellett volna tudnom megcsinálni, s akkor viszont büszke vagyok magamra. A Tanárnő is megdícsért, mert az mondta, hogy meglepődött, hiszen a Tanulók nem szokták maguk megcsinálni a dobos tetőt, vizsgán is Ő szokta elkészíteni. Szóval HURRRRRÁÁÁÁÁÁ!!! :-)
Most pedig leírom Nektek a receptet, mert az eredeti, klasszikus technológiával készült, így nagyon finom lett.
Hozzávalók (16 szeletes Dobos tortához):
Lap:
8 tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt
(Vaj is kellene bele, de azt bevallom, hogy kihagytam, hogy ne égjen le a piskótám :-))))
Krém:
4 egész tojás
150 g porcukor
250 g olvasztott étcsoki
35 g kakaóvaj
35 g átszitált kakaópor
160 g kihabosított vaj
17 g vaníliás cukor
Dobos cukor (karamell): 150-170 g kockacukor vagy kristálycukor
Elkészítés:
1. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a cukor 1/3-ával keverjük kemény habbá. A sárgáját pedig kézzel keverjük ki a cukor 2/3 részével. Ezután óvatosan dolgozzuk össze a két habot, majd szitáljuk hozzá 3 részletben a lisztet, s forgassuk bele. (Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön).
2. Olajozott-lisztezett lemezen tortakarika segítségével jelöljünk be 6 lapot.
3. A kijelölt körökbe habkártyával osszuk szét egyenlő arányban a masszát, kenjük ki a lapokat.
4. 180 fokon (nem légkeveréssel!) süssük készre kb. 10 perc alatt.
5. Még melegen vágjuk alá a lapokat, s a tortakarikát rányomva (esetleg kis késsel körbevágva) szélezzük le őket.
6. A kész lapokat fektessük egymásra, közéjük hintsünk egy pici lisztet.
7. Krém készítése:
- az egész tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot melegítsük "csípősig" (olyan melegre, hogy már ne tudjuk benne tartani az ujjunkat :-)))
- géppel verjük kemény habbá, amíg kihül
- közben a vajat kézi habverővel kicsit habosítsuk ki
- a kikevert vajat és a tojásos habot dolgozzuk össze, majd szitáljuk hozzá a kakaóport
- a csokit és a kakaóvajat gőz fölött olvasszuk meg, majd öntsük azt is a krémhez
- keverjük jól el
8. A tortát töltsük be a krémmel (hagyjunk kb 4-5 evőkanálnyi krémet, amivel majd még egyszer át lehet kenni az oldalát). Csak 5 lapot töltsünk, a legszebbet tegyük félre, mert az lesz a tető.
9. Egy éjszakán keresztül pihentessük a hűtőben.
10. Készítsük el a dobos tetőt (na ez a nem egyszerű művelet!!!!!!!):
- a cukrot karamellizáljuk
- két részletben öntsük a piskótalapra
- nagyon gyorsan kenjük el egyenletesen
- olajozott élű késsel vágjuk le a szélén túlfolyt cukrot és jelöljük be a 16 szeletet
- a bejelölt szeleteket vágjuk át (a kést óvatosan helyezzük a vágásba, s üssünk rá)
11. A kihűtött tortát még egyszer kenjük át a maradék krémmel, oldalát fésűkártyával díszítsük.
12. A tetejére rakjuk föl a dobos cukros "cikkeket", s ezek mentén meleg vízbe mártott késsel szeleteljük fel a tortát.
A vizsgán kb 2,5 óra alatt készültem el, mert a Tankonyhán van sokkoló, ami -30-35 fokon kifagyasztja a tortát. Itthon szebb lenne, de ez más kérdés. Nem leszek magammal ilyen kegyetlen, s megpróbálok örülni annak, hogy ilyen lett, és az 5-ös is megvan....:-D