2012. március 31., szombat

Kakaós keksz - diabetikus! :-)

Mivel nagyon szeretem a kekszeket és egyéb aprósütiket, kénytelen leszek diabetikus változatban is kikísérletezni az elkészítésüket. Természetesen ebben az esetben is teljesen máshogy működnek az édesítőszerek, tekintve, hogy nem karamellizálódnak, nem olvadnak meg rendesen, nem lépnek kölcsönhatásba az élesztővel, stb, stb......szóval egy picit gondban vagyok. Tudom, hogy nem várhatom el, hogy egy diabetkus süti ugyanazt tudja, mint egy nem-diabetkus, így kénytelen leszek kompromisszumokat kötni magammal és megszokni "a látványt"...:-) Sajnos nagyon szeretek sütiket csinosítani, de ebben az esetben eléggé meg van kötve a kezem......csokibevonó NEM, cukormáz NEM, marcipán NEM, fondant NEM, lekvár SEM!!!! Ilyenkor mit lehet tenni?! :-) Na, ez az a kérdés, amire keresem a választ....egyelőre. Szerintem addig, amíg ez a dolog ilyen "esetleges", addig különleges alkalmakra, ünnepekre maradnak a jól bevált receptjeim.....aztán, majd később, amikor már jól belejöttem a reform-diétás-diabetikus sütésbe, akkor merem majd bevállalni élesben.
A jó oldala a dolognak, hogy legalább ezt is megtanulhatom! Tanulni pedig mindig is nagyon szerettem, szóvan menni fog ez...addig viszont sajnos maradnak a "nem annyira professzionális" sütik és az azokról készült blogbejegyzések.....remélem azért nem fogtok elpártolni a Sucreries-től!!!!! :-)
És íme a Kakaós diabetkus keksz receptje.


Hozzávalók (kb 18-20 db kekszhez):

5 dkg por állagú édesítőszer (Canderel, vagy kávédarálón őrölt Glukonon, Nyírfacukor)
7 dkg margarin
14 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor (az én kedvencem a klasszikus holland Bensdorp)
1 tojás
késhegynyi (bio) sütőpor

Máz: 70 g por állagú édesítőszer elkeverbe kb 1,5 evőkanál forró vízzel és egy pici természetes alapú színezékkel


Elkészítés:

1. A margarint morzsoljuk el a liszttel.
2. Gyors gyúrjuk hozzá a többi hozzávalót is (a tojást előtte keverjük ki egy picit).
3. A kész tésztát folpack-ba csomagolva tegyük a hűtőbe 1-2 órát pihenni.
4. Nyújtsuk kb 3 mm vékonyra és szúrjuk ki a kekszeket.
5. sütőpapírral bélelt lemezen süssük 170 fokon kb 7 percig.
6. Rácson hűtsük ki a megsült kekszeket.
7. Ha szeretnénk, díszítsük cukormázzal, magvakkal.

2012. március 28., szerda

Klasszikus kuglóf

Először is be kell vallanom, hogy ez most nem diabetikus recept lesz...:-) Sajnos lesznek még "kilengéseim" egy darabig, de ettől még a törekvés megmarad (mármint, hogy megreformáljam a sütési szokásaimat), de márványkuglófra kb 1 hónapja vágyom.....most komolyan...:-) A vizsgák miatt soha nem volt időm elkészíteni, vagy mindig volt valami, ami miatt nem úgy jött ki a lépés.....ám az utóbbi napokban már szó szerint kuglófokkal álmodtam...:-) Biztos a diéta is teszi, hogy a legdurvább-legédesebb-legcsokisabb-legkakaósabb-legtojásosabb sütik után vágyódom a leges-legjobban, de hát ez van.....ezúttal a Kuglóf nyert......sajnos.
Ám nem lesz ez mindig így!!!!!!:-)
És különben is, így legalább Szilárd is tud magának fincsi tízórait, vagy uzsonnát (vagy csak szimplán egy kis kalóriabomba nasit :-) vinni a munkahelyére. Én meg csak egy szeletet ettem belőle...eddig...:-) Egyébként pedig az inzulinos-diéta alapján reggelire simán ehetek szénhidrátot....máskor nem, de reggelire mehet! Ennek én úgy örülök!!!!!!! :-D Gondolom nem feltétlenül cukros sütikre gondoltak, hanem inkább mondjuk gyümölcsökre, vagy ilyesmi.....sajnos, nálam a szénhidrát=sütike!!!!!!!
És akkor végre írom is a Vaníliás-csokis kuglóf receptjét.


Hozzávalók (kb 16 szelethez):

20 dkg margarin
5 tojás
30 dkg nádcukor
egy csipetnyi só
40 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg étcsoki
1 kávéskanál kakaópor
125 ml tej


Elkészítés:

1. A margarint jól habosítsuk ki a nádcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat. (Addíg keverjük, amíg jó habos, könnyű állagú masszát kapunk.)
2. Keverjük össze a sütőport és a lisztet, majd szitáljuk hozzá a tojásos masszához. Jól dolgozzuk össze.
3. Forró vízgőz fölött olvasszuk fel az étcsokit.
4. Kivajazott sütőformába öntsük bele a massza felét.
5. A felolvasztott étcsokit és a kakaóport keverjük bele a massza másik felébe, majd ezt is önstük a formába.
6. Villával óvatosan keverjük össze a kétféle masszát.
7. Süssük meg a kuglófot: 175 fokon, kb 1 óra  5-10 perc
8. Formában hagyjuk egy picit kihülni, majd borítsuk ke belőle.
9. A tetejére szitálhatunk porcukrot, leönthetjük csokis bevonóval. Az enyém "pucér" maradt, mert azért az már tényleg durva lenne, ha még cukorban is meghempergetném.....:-)

2012. március 27., kedd

Új kedvenc teák :-)

Már vagyon régen írtam Nektek teákkal kapcsolatos bejegyzést........szóval egyrészt itt volt az ideje, másrészt viszont az "életmódváltási"-kísérlet :-) miatt jelentősen megváltozott a teákhoz fűződő viszonyom is...:-) Továbbra is nagyon-nagyon szeretem őket, de mivel az eddigi kedvenceim csak cukorral vagy mézzel voltak igazán finomak, így váltani kellett.......
Sikerült olyan új kedvenceket találnom, amik cukor, vagy bármilyen édesítőszer nélkül is finomak....sőőőőőt, meg merem kockáztatni, hogy jobban ízlenek, mint a klasszikus fekete teák, amiket eddig ittam.

Első számú kedvencem egy Clipper tea lett, méghozzá a Bio erdei gyümölcsös & fekete berkenyés koffeinmentes változat. Hihetetlenül finom gyümölcsös íze, illata, aromája van.......soha nem voltam nagy rajongója az ilyen piros gyümölcsös teáknak, de ez szerelem volt első kóstolásra. Tetszik benne, hogy bármikor ihatom, mert koffeinmentes, és még hidegen is nagyon finom. Nagy előnye még, hogy annyira markáns íze van, hogy egy filter bőven elég két bögre teára is (egyébként 20 filter van egy dobozban). Igazából csak jókat tudok róla írni, minden szempontból. Nagyon klassz az is, hogy környezetbarát a csomagolása (a második kedvencnek is).
Szóval csak ajánlani tudom. Clipper teát szerintem a legtöbb bioboltban árulnak, az enyémet a Napos Oldal vegetáriánus étteremben és bioboltban vettem (http://www.naposoldal.com/Biobolt), ahol előtte le is lehet tesztelni, mert az étterem részen ilyen teát készítenek.


Második kedvencem egy "Blueberry Breeze" nevű Celestial Seasonings áfonyás zöld tea. Nagyon szeretem benne, hogy ez is maximálisan élvezhető cukor nélkül. Korábban nem voltam oda a zöld teákért, mert valahogy nekem túl erős az ízük, nem szeretem a fanyar mellék- és utóízüket. Még a legjobb minőségű zöld teák sem jöttek be. Szóval kicsit tartottam ettől a teától is, de nagyon kellemesen csalódtam benne. Nagyon harmónikus és enyhe íze van, valószínűleg azért, mert nem csak zöld, hanem fehér teát is tartalmaz.
Korábban is ittam már Celestial teákat, de nekem valahogy mindig olyan túl amerikai ízük volt......nem tudom, az amerikai cuccok mindig túl vannak ízesítve.....:-)
Ez az áfonyás zöld tea viszont teljesen el lett találva, úgyhogy csak ajánlani tudom őt is.
Ezt a teát is a Napos Oldal-ban vettem.

2012. március 25., vasárnap

Répatorta (majdnem diabetikus) :-)

Végül csak elkészült a majdnem diabetikus Répatortám....bár elég nagy túlzás egy répát és margarint tartalmazó sütit diétásnak nevezni, de úgy érzem még mindig jobb így, mintha tele lenne cukorral, liszttel....:-)
Bár én jobban szeretnék jó sok kalóriát tartalmazó, fincsi cukros sütikéket a hasamban tudni...sajnos az inzulin-diéta miatt valahogy meg fog kelleni reformálni sütési szokásaimat, s amikor itthonra, saját részre készítek édességeket,  legalább akkor törekednem kell a lehetőleg legkevesebb szénhidrátot tartalmazó alapanyagok felhasználására.
Szerencsére ma már annyi természetes és mesterséges cukorpótló anyag van, hogy még a felhasználási cél szempontjából is tudok válogatni...és ez tök jó! Tésztákba, masszákba Glukonon-t, Nyírfacukrot, Gyümölcscukrot teszek (ezek nem keserednek meg sütés közben), krémekbe, mázhoz pedig jók a Szacharin alapú édesítők (pl. Canderel, Polisweet) vagy a Nyírfacukor kávédarálóval porrá őrölve.
Hát így készült ez a Répatorta is...nem mondom, hogy ugyanolyan, mint a nem-diétás, mert valahogy máshogy viselkednek ezek az alapanyagok, de majd megszokom ezt is, s akkor szebben sikerülnek majd a sütik. Biztos, hogy kelleni fog egy kis idő, amíg kitapasztalom, hogy miből, mennyit, hogyan, meddig, mikor, miért......:-)



Hozzávalók (18 cm-es kapcsos formához):

3 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
60 g margarin
120 g Glukonon vagy Nyírfacukor
120 g darált mandula
150 g reszelt sárgarépa
50 g liszt
fél csomag bio sütőpor
1 teáskanál keményítő
csipet só
2,5 evőkanál citromlé
egy kevés reszelt citromhéj

Máz:

150 g bármilyen por állagú édesítő (legjobb a természetes Nyírfacukor)
2,5-3 evőkanál citromlé

Díszítéshez: marcipán répák (ez is lehetne diabetikus marcipán, de az annyira drága, hogy ezért külön nem vettem....és még maradt egy csomó marcipánom a vizsgákról is......)


Elkészítés:

1. A margarint és az édesítőt krémes állagúra keverjük mixerrel, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a darált mandulát és végül a répát is.
2. A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a sütőporral. Ezt is hozzáadjuk a sárgájás krémhez, s jól összedolgozzuk.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a keményítővel. (Amikor már felhabosodott és kifehéredett, akkor adjuk hozzá az átszitált keményítőt).
4. Óvatosan beleforgatjuk a habot a tésztába.
5. Kivajazott kapcsos formába töltjük a tésztát (sajnos az enyémnek van ilyen béna karimája, úgyhogy jó homorú lett a tortám...:-(, hát ez van...).
6. Sütés: 175 fokon kb 50 percig.
7. Formából kiemelve, lefordítva rácson hagyjuk hülni.
8. Máz készítés: az átszitált édesítőt keverjük ki a citromlével és simítsuk a sütire.
9. Cuki marcipán répákat "gyurmázunk" és kidíszítjük vele a tortát.
10. Jól megesszük!!!!!! :-)

Fontos: Sajnos minden cukorpótló édesítőszer hashajtó hatású....úgyhogy mértékkel szabad csak fogyasztani.


2012. március 24., szombat

Cukrász lettem!!!!!!! :-)

Kedves Olvasóim!

Nagy örömmel számolok be Nektek arról, hogy ezen a héten megkaptam a cukrász bizonyítványomat, ami azt jelenti, hogy már hivatalosan is cukrász lettem!!!!! Ennek nagyon-nagyon örülök, és nagyon megkönnyebbültem. Az elmúlt évben rengeteget tanultam, dolgoztam, izgultam azért, hogy sikerüljön......úgy érzem, hogy megérte, de azért egy picit elfáradtam. Az igazság, hogy az elmúlt két hétben nem is volt erőm itthon sütni bármit is.....:-)
Igazából nagyon jó érzéssel tölt el, hogy elvégeztem a cukrász sulit, mert úgy érzem, hogy ennyivel is több lettem......Valamiért folyamatosan bennem van ez a tanulási vágy....nem tudom miért, de mindig azt érzem, hogy újabb és újabb területekre szeretnék merészkedni.....és nagyon örülök annak, hogy van lehetőségem arra, hogy az álmaim után menjek. Ezúton is szeretném megköszönni Szilárdnak, a férjemnek, hogy mindenben támogat, s elviselte a vizsga előtti nyűgösségemet, a paráimat, vígasztalt, ha nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerettem volna...és azt is, hogy mindig mindenben kiáll mellettem.....pedig nem vagyok könnyű eset.....talán pont a "csapongásom" miatt.....:-)
Szóval a papír a kezemben, s tele vagyok kérdésekkel.......mint mindig :-) Még nem igazán tudom, hogy hogyan fogom tudni használni, élni az új lehetőséggel....de ki fogom találni. És egyébként is most elég sok minden változni fog valószínűleg az életünkben, úgyhogy lehet, hogy egyelőre csak kivárok....és majd meglátom, hogy mi lesz: tanítás vagy cukrászat...is-is, sem-sem, bármi lehet.

Ő itt a bizonyítványom :-)

Egy biztos, mostmár tényleg neki fogok állni itthon sütni (valószínűleg sok diabetikus recept lesz......az inzulinrezisztencia miatt)...ééééés közeleg a Húsvét is!!!!! Még azt sem találtam ki, hogy hogyan fogom kifesteni a tojásokat....:-)

Hamarosan jelentkezem a következő sütivel, ami egy diétás-szerű Répatorta lesz cuki marcipán répákkal (ahogy kell! :-). Addíg is jó Húsvéti készülődést Nektek!!!! Ja, és gyönyörű az idő, úgyhogy ki a szabadba!!!!!!!! :-)

2012. március 10., szombat

Ismét egy díj, ezúttal Margarétától

Sajnos az utóbbi napokban megint nagyon eltűntem, mert most voltak az írásbelik gazdaságiból és cukrászati ismeretekből, de jelentem, túl vagyok rajta...úgyhogy már csak március 20-án lesz két szóbeli: élelmiszerismeretből és szakmai angolból...de remélem, hogy ezek már lényegesen könnyebbek lesznek, mint az eddigiek...:-)
Ami az írásbeliket illeti, hááát nem voltak éppen a legegyszerűbbek, de azért meg lehett írni, szóval nem hiszem, hogy gond lenne...mármint szerintem nem fogok megbukni semmiből...:-)))

Miután ennyire nem tudtam blogolni, sajnos azt sem vettem észre, hogy még szerdán kaptam egy díjat Margarétától (http://farkaselet.blogspot.com/2012/03/dij.html), akinek egy nagyon szuper diétás blogja van, amit egyébként sokat fogok nézegetni a jövőben, hiszen az inzulinrezisztencia miatt nekem is elvileg diétáznom kellene...csak valahogy eddig senki nem mondta meg, hogy hogyan...:-) Ezúton is köszönöm szépen Margarétának, hogy gondolt rám!!!!!

Elvileg 5 bloggert kellene megjelölnöm, akiknek tovább szeretném adni a díjat, de most ez nem fog menni...ezért bocsi!!!! Így egy kedves cukrász csoporttársnőm blogját szeretném díjazni. Piroska most nem vizsgázott velünk, de szeptemberben már Ő sem fogja megúszni...:-D Addig is remélem, hogy továbbra is sütni fogja a szuper tortáit és sütijeit, amiket itt találtok: http://hazitorta.blogspot.com/

A héten lesz időm sütni, fotózni, szerkeszteni, úgyhogy ígérem, hogy hozom az újabb adag extra kalóriát!!!!!!! :-) Addig is SZÉP HÉTVÉGÉT NEKTEK!

2012. március 5., hétfő

Juharszirupos-diós muffin

Még a vizsgák előtt készítettem el ezt a fincsi és gyors Juharszirupos-diós muffint, mert korábban ajándékba kaptunk egy üveg juharszirupot, s csak állt, és állt a szekrényben...úgy döntöttem, hogy szegény jobb sorsra érdemes, így sütöttem belőle muffint. :-)
A kész muffinokat forró baracklekvárral megkentem, s beburkoltam marcipánnal és kaptak egy-egy fogpiszkálóra applikált arany cukorkába "meghempergetett" szívecskét is,...:-)



Hozzávalók (12 db muffinhoz):

9 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
10 dkg durvára vágott dió
1 tojás
1,5 dl juharszirup
fél teáskanál szódabikarbóna
1,5 teáskanál fahéj
5 dkg barna cukor
2 dl kefír vagy natúr joghurt
0,8 dl étolaj vagy margarin
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Díszítéshez baracklekvár, marcipán....kinek mi tetszik! :-)))))


Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, s tegyünk papír kapszlikat a sütőformába.
2. A kétféle lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal, dióval.
3. Verjük fel a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá az étolajat és a joghurtot/kefírt.
4. Dolgozzuk össze óvatosan a tojásos és a lisztes keverékeket.
5. Adagoljuk a masszát a sütőformába.
6. Süssük 180 fokon kb 25 percig. (esetleg egy tűvel, fogpiszkálóval szúrjunk bele, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy tuti átsült-e.......én ezt természetesen megteszem, mert mindig mindentől parázom....:-D)
7. Dekoráljuk kedvünk szerint.

Arra gondoltam, hogy az sem baj, ha a teteje "pucér" marad, mert egy fél szem dióval is csini tud lenni, leöntve egy kis sziruppal....nyammmmmm. És mellé egy jó kávé....:-)

2012. március 4., vasárnap

Beszámoló a NAAAAGY kétnapos szakmunkás cukrászvizsgáról

Először is MINDENKINEK NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, AKI GONDOLT RÁM ÉS SZORÍTOTT NEKEM HÉTVÉGÉN!!!!!!
Jelentem SIKERÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜLT!



Pontos eredményt még nem árultak el, majd csak a még rám váró két írásbeli és két szóbeli után, de a lényeg, hogy mindenki átment, s még meg is dicsérték a csoportot...:-)
Nagyon megkönnyebbültem, de tudom, hogy még mindig nincs vége, viszont jó érzéssel tölt el, hogy a legnehezebb (24 óra alatt 11 órás) vizsga már tuti, hogy megvan...:-)
Ma reggel úgy keltem, hogy sem a lábaimat, sem a karjaimat nem érzem...amit érzek, az csak egy óriási izomláz, jóleső fáradtság...ez ezzel jár.:-)
Pénteken délután 2 órakor húztuk ki az első tételeket, ami esetemben egy Tejszínes joghurtos gyümölcstorta volt (az a kategória, amit még a zselatin és a habfixáló sem fog, és menthetetlenül szétcsúszik, ha nem kap legalább egy éjszaka pihit a hűtőben), valamint a Sajtos fánkocska, ami egy képviselőfánk-szerű forrázott tészta sajtos vajkrémmel betöltve.
Sajnos a tejszínes torta krémje természetesen elfolyt, mert szerintem még a megadott hozzávalók sem stimmeltek (nagyon kevés cukrot kaptam), s annyira izgultam, hogy nem gondoltam át rendesen, hogy hogyan tudnék korrigálni........és bevallom a díszítés kötelező formai elemei is igen távol állnak tőlem.....de végül csak elkészült.

Sajtos fánkocskával nem volt gond, ott nem is lehet, csak figyelni kell arra, hogy jól le legyen resztelve a liszt és két ütemben süljön. Igyekeztem egyformákat nyomni a nyomózsákból, így sikerült...:-)


Szombat korán reggel folytattuk a vizsgázást, de előtte még éjfélig marcipánt színeztem a dísztortához. A második fordulóban nagyon jó tételeket sikerült húznom: Dobos torta (ez már megy, tudjátok) és Mini diabetikus mákos bejgli (szeretek pozsonyi, gyúrt élesztős tésztával dolgozni). Így nem lett volna nehéz dolgom, ha nem olyan rossz minőségű vajat adtak volna, hogy gyakorlatilag totál ikrás lett a krémem, mert nem akart kikeverődni rendesen....:-) Sajnos nincs pénze a sulinak normális alapanyagokra (s ezt meg is mondták előre), így "abból kell főznünk, amink van"......:-D Mindegy, a lényeg, hogy helyre lehetett hozni, s talán ez nem olyan nagy hiba. "Napsüti Erika" szerint a Vizsgáztatók is tisztában vannak azzal, hogy mi a helyzet....azért ez elég sajnálatos szerintem...:-(
A Diabetikus mákos mini bejglikék is szerintem elég szépek lettek....bár soha életemben nem gyártottam még Glukononnal 10 dkg-os bejgliket.....nálam a Karácsonyi bejgli negyed kilónál kezdődik....:-) A lényeg, hogy szép erezett lett a bejgli kis háta...:-)
Elkészült a már legyakorolt, s általatok is jól ismert Tündérkés dísztorta is, amin kicsit igyekeztem változtatni (de nem sokat), mert utálom kétszer ugyanazt legyártani........csak a díszmunkánál van ez így.
Most pedig pihenek picit, aztán nekiállok újra a tanulásnak, mert szerdán gazdasági és cukrászati írásbeli!!!!!


Évinek köszönöm szépen a fotót!
Ja, a diabetikus bejgli receptjét mindenképpen le fogom Nektek írni, mert nagyon jól működött  (még a vizsgán is)!
Közben meg el is múlt az első blogszülinapom.......észre sem vettem, pedig szerettem volna írni róla. Ez a vizsgázás most sajnos minden mást háttérbe szorít, de már csak március 20-ig tart, s utána jövök a jó kis sütike receptekkel!!!!!
Megyek tanulni........:-)