Mivel nem vagyok még mindig jól, ezért valami könnyen elkészíthető süti fért csak bele, s így esett a választásom a "3-2-1-es" hagyományos linzer tésztára. Díszítésként glazúrt használtam, melyet folyékony ételfestékkel színeztem, s száradás előtt beszórtam "mindenfélével".....:-)
Izgulok, hogy tetsszen Nekik..:-) Azért, hogy addig is jó állapotban maradjon, fém dobozba tettem, jól kibélelve sütőpapírral.
Íme a KARÁCSONYI SZÍNES KEKSZEK receptje.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
A díszítéshez:
1 tojás fehérje
20 dkg átszitált porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3-4 csepp ecet
ételszínezék
cukorkák, cukorgyöngyök, magok, csokiforgács, stb
Elkészítés:1. A tésztához morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel és a citromhéjjal.
2. A sárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral.
3. 1 +2 keverékeket dolgozzuk össze, gyúrjunk fényes felületű, homogén tésztát.
4. Fóliába tekerjük be, s tegyük a hűtőbe pihenni kb. 1 óra hosszát.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
6. Lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát jó vékonyra (kb. 2-3 mm) és szúrjuk ki a formákat.
7. Süssük 180 fokon, légkeveréssel, kb. 10 percig a sütiket, majd hűtsük őket rácson.
Glazúr készítése:
1. Az átszitált porcukrot keverjük össze a keményítővel.
2. A fehérjét verjük addig, amíg fehér nem lesz.
3. Adjuk hozzá apránként a cukros-keményítős keverék 1/3-át.
4. Ekkor öntsünk hozzá pár csepp ecetet és keverjük tovább, amíg szép, fényes masszát nem kapunk.
5. Adjunk hozzá még annyi porcukros-keményítős keveréket, amilyen sűrűn folyó masszát szeretnénk kapni. (Én nem szoktam az összeset beletenni, mert folyékony ételfestékkel dolgozom. Ha esetleg túlhígítja a festék, akkor még mindig jó, hogy maradt porcukor, s azzal tudom visszasűríteni a glazúrt.)
6. Száradásig díszítsük a kekszeket mindenfélével...:-)
A Karácsonyi hangulat kedvéért: Katie Melua
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése