2011. december 21., szerda

Karácsonyi színes kekszek - really cute ones :-))))

Mindenképpen szerettem volna valami rettentően színes sütit is készíteni Karácsonyra, mert van egy imádnivalóan cuki Keresztlányom és egy Unokaöcsim...:-) Persze, nem azért, mert jó, ha esznek egy kis mesterséges színezéket......:-) hanem azért, mert én imádtam kislány koromban a nagyon rikító, színes dolgokat...:-) Remélem, ezzel a "kismókusok" is így vannak és értékelni fogják a neon kék medvéimet, a menta zöld gingerbread man-eket, és a rózsaszín-színes szőrű barikat...:-)


Mivel nem vagyok még mindig jól, ezért valami könnyen elkészíthető süti fért csak bele, s így esett a választásom a "3-2-1-es" hagyományos linzer tésztára. Díszítésként glazúrt használtam, melyet folyékony ételfestékkel színeztem, s száradás előtt beszórtam "mindenfélével".....:-)


Izgulok, hogy tetsszen Nekik..:-) Azért, hogy addig is jó állapotban maradjon, fém dobozba tettem, jól kibélelve sütőpapírral.



Íme a KARÁCSONYI SZÍNES KEKSZEK receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

A díszítéshez:
1 tojás fehérje
20 dkg átszitált porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3-4 csepp ecet
ételszínezék
cukorkák, cukorgyöngyök, magok, csokiforgács, stb


Elkészítés:

1. A tésztához morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel és a citromhéjjal.
2. A sárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral.
3. 1 +2 keverékeket dolgozzuk össze, gyúrjunk fényes felületű, homogén tésztát.
4. Fóliába tekerjük be, s tegyük a hűtőbe pihenni kb. 1 óra hosszát.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
6. Lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát jó vékonyra (kb. 2-3 mm) és szúrjuk ki a formákat.
7. Süssük 180 fokon, légkeveréssel, kb. 10 percig a sütiket, majd hűtsük őket rácson.

Glazúr készítése:

1. Az átszitált porcukrot keverjük össze a keményítővel.
2. A fehérjét verjük addig, amíg fehér nem lesz.
3. Adjuk hozzá apránként a cukros-keményítős keverék 1/3-át.
4. Ekkor öntsünk hozzá pár csepp ecetet és keverjük tovább, amíg szép, fényes masszát nem kapunk.
5. Adjunk hozzá még annyi porcukros-keményítős keveréket, amilyen sűrűn folyó masszát szeretnénk kapni. (Én nem szoktam az összeset beletenni, mert folyékony ételfestékkel dolgozom. Ha esetleg túlhígítja a festék, akkor még mindig jó, hogy maradt porcukor, s azzal tudom visszasűríteni a glazúrt.)
6. Száradásig díszítsük a kekszeket mindenfélével...:-)

A Karácsonyi hangulat kedvéért: Katie Melua




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése