2011. december 23., péntek

Lajos Mari-féle :-) marcipános linzer és BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK!!!!

Karácsony előtti utolsó bejegyzésemet írom Nektek (sajna a képek nem is lettek olyan csodásak, mert nem nagyon volt időm, sem erőm "beállítani, megszerkeszteni, photoshopolni kicsit"...:-), de ígérem, hogy a Karácsonyi sütis tálakról is fogok képeket mutatni...:-)
Keresztmamámtól lestem el ezt a jó kis Lajos Mari-féle marcipános linzer receptet....egyszerűen mennyei, igazi "karácsony ízű" süti.
Egyetlen hátránya van (ha ezt egyáltalán lehet annak nevezni :-), hogy ha igazán precízen, egyformán szeretnénk elkészíteni minden egyes darabot, akkor jó sok időt kell rászánni.



Írom is a MARCIPÁNOS LINZER receptjét.

Hozzávalók (kb 60 db sütihez):

25 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
5 dkg darált mandula
8 dkg porcukor
egy csipet só
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 kávéskanál sütőpor

Díszítés:

fél üveg fekete ribizli lekvár (esetleg fekete cseresznye is jó) - ne legyen túl cukros
5 dkg porcukor a marcipán nyújtásához
60-70 db egész mandula
40 dkg natúr színű marcipánmassza
3 tábla "Katica" :-) étcsokis bevonó és hozzá 3x30 dkg margarin (a Katica csomagolásán rajta van, hogy hogyan kell elkészíteni a bevonót)


Elkészítés:

1. A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a mandulát, a csipet sót, a vaníliás cukrot, s végül a kicsit kikevert tojás sárgáját is.
2. Gyorsan összedolgozzuk a tésztát és fóliába csomagoljuk.
3. Hűtőben pihentetjük minimum 1 órát.
4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés, mint mindig :-)
4. Pihentetés után egyszer gyorsan átgyúrjuk (lisztezett munkalapon), majd 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
5. Max. 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a sütiket és lemezre tesszük (egy kis távolság legyen közöttük, bár nem nagyon nő...:-)
6. Kb. 7-8 perc alatt készre sütjük (nem szabad megbarnítani :-)

Díszítés:

1. A marcipánmasszát kinyújtjuk 2 mm vastagra (tudjátok, itt a porcukor a liszt .-), de nem kell túl sok, csak szitával hintsd meg a munkafelületet és a nyújtót).
2. Kiszaggatjuk ugyanazzal a formával, mint a tésztát.
3. Miután kihűltek a sütik, megkenjük őket lekvárral (nem kell sok, hogy ne ázzon szét a marcipán).
4. A lekvárra rátesszük a marcipános réteget is.
5. Előkészítjük a "Katicát" és félig kimártjuk a sütiket, majd mielőtt a csoki megszárad, nyomunk a közepükre egy-egy mandulát.

Coldplay: Christmas lights :-)

Végül, kívánok Nektek nagyon boldog Karácsonyt, szépen feldíszített Karácsonyfát és otthont, finom vacsikat és ebédeket, kellemes pillanatokat a családdal.....és ajándékokat is, meg jó pihenést!!!!!

Majd jövök a családi sütis tálakkal.....:-)

2 megjegyzés:

  1. nem vagyok egy nagy sütikészítő, de én is pont ezt néztem ki abból a bizonyos karácsonyi sütis könyvből. mondanom sem kell, végül nem készítettem. nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Pedig megéri a fáradságot, mert nagyon finom. A kedvenc Karácsonyi sütink :-) Köszi, hogy benéztél!

    VálaszTörlés