2011. március 15., kedd

Cake au citron - Citromos süti és cukrász tanfolyam

Sajnos megint elég régóta nem jutott időm a sütésre, úgyhogy csak most jelentkezem. Az elmúlt héten valahogy megint túl sok tennivalóm volt, természetesen többnyire munka, munka, munka, munka...:-(
Néha teljesen felőröl az állandó rohanás, úgyhogy "életmentő" volt ez a hosszú hétvége. Remélem, jövő hétvégén lesz alkalmam végre készíteni valami bonyolultabb, időigényesebb sütit...
Viszont Apukám szombaton jött meg Clermont-Ferrand-ból, és olyan aranyos volt, hogy hozott nekem egy csomó gasztronómiai - és recept-magazint, meg egy új szakácskönyvet is. Így aztán azonnal ki is kellett próbálnom a Cuisine Magazine március-áprilisi számában található Cake au citron receptet.
A süti nagyon finom, frissítően savanykás ízű, és szerintem még holnapra is ugyanennyire könnyű és finom marad.



Írom a receptet...


Cake au citron (6 személy részére)


Hozzávalók:
65 g puha vaj
1 citrom
4 tojás
200 g cukor
2 cl tej
100 g liszt
1 csomag sütőpor
50 g étkezési keményítő (dr Oetker)


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A citrom héját reszeljük le, levét nyomjuk ki.
A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét két külön keverőedénybe.
A sárgáját a cukorral keverjük habos, krémes állagúra (robotgéppel), majd adjuk hozzá a citromlé felét, a citromhéjat, a tejet, és a puha vajat.
További keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, s végül a keményítőt is.
Majd kemény habbá kell verni a fehérjét, melyet óvatosan beleforgatunk a tészta másik részébe.
A tésztát kivajazott, kb 20 cm hosszú "őzgerinc sütőformába" öntjük, és 40-45 percig sütjük.

Tipp:
A cake típusú sütik nem esnek össze és nem lesznek laposak, ha az oldalukra fordítva hagyjuk kihűlni...:-)



Szombaton ismét voltam cukrász tanfolyamon, s ez alkalommal "Élelmezési ismeretek" tantárgy keretében gyakorlatilag reggel 9-től délután 4-ig, megszakítás nélkül, tömény kémiát tanultunk. Bevallom, ennek én annyira nem örülök, mert soha nem rajongtam a kémiáért....:-(
Nem vagyok biztos abban sem, hogy attól jobb dobostortát fogok sütni, ha megtanulom, hogy mik azok a gyümölcsészterek, lipoproteinek.....s egyelőre örülök annak, hogy a diffúziós és ozmózisos folyamatokat egyáltalán megértettem...:-)
Persze nem rossz, hogy erről is hallok, mondván, hogy elég érdekes....csak megtanulni annyira már nem lesz izgi...:-)
Vicces, ahogy ott ül a nagyrészt humán beállítottságú lányokból álló kis csoportunk, s hatalmasakat pislogunk, hülyeségeket kérdezünk, rosszakat tippelünk...... ebből mi lesz?!
Azt hiszem a gyakorlat jobban fog menni.
Egyébként Hugim közreműködésével hétvégén megfigyeltük a cukor-forralásos folyamatot (karamellig azért nem jutottunk el, csak fondant-ig, viszont szál- és golyópróbát is tudtunk csinálni).
Lassan el kell kezdenem gyakorlati helyet keresni, hogy nyáron le tudjam dolgozni a 300 órát egy cukrászatban.
Természetesen majd írok a továbbiakról is...:-)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése