2012. március 28., szerda

Klasszikus kuglóf

Először is be kell vallanom, hogy ez most nem diabetikus recept lesz...:-) Sajnos lesznek még "kilengéseim" egy darabig, de ettől még a törekvés megmarad (mármint, hogy megreformáljam a sütési szokásaimat), de márványkuglófra kb 1 hónapja vágyom.....most komolyan...:-) A vizsgák miatt soha nem volt időm elkészíteni, vagy mindig volt valami, ami miatt nem úgy jött ki a lépés.....ám az utóbbi napokban már szó szerint kuglófokkal álmodtam...:-) Biztos a diéta is teszi, hogy a legdurvább-legédesebb-legcsokisabb-legkakaósabb-legtojásosabb sütik után vágyódom a leges-legjobban, de hát ez van.....ezúttal a Kuglóf nyert......sajnos.
Ám nem lesz ez mindig így!!!!!!:-)
És különben is, így legalább Szilárd is tud magának fincsi tízórait, vagy uzsonnát (vagy csak szimplán egy kis kalóriabomba nasit :-) vinni a munkahelyére. Én meg csak egy szeletet ettem belőle...eddig...:-) Egyébként pedig az inzulinos-diéta alapján reggelire simán ehetek szénhidrátot....máskor nem, de reggelire mehet! Ennek én úgy örülök!!!!!!! :-D Gondolom nem feltétlenül cukros sütikre gondoltak, hanem inkább mondjuk gyümölcsökre, vagy ilyesmi.....sajnos, nálam a szénhidrát=sütike!!!!!!!
És akkor végre írom is a Vaníliás-csokis kuglóf receptjét.


Hozzávalók (kb 16 szelethez):

20 dkg margarin
5 tojás
30 dkg nádcukor
egy csipetnyi só
40 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg étcsoki
1 kávéskanál kakaópor
125 ml tej


Elkészítés:

1. A margarint jól habosítsuk ki a nádcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat. (Addíg keverjük, amíg jó habos, könnyű állagú masszát kapunk.)
2. Keverjük össze a sütőport és a lisztet, majd szitáljuk hozzá a tojásos masszához. Jól dolgozzuk össze.
3. Forró vízgőz fölött olvasszuk fel az étcsokit.
4. Kivajazott sütőformába öntsük bele a massza felét.
5. A felolvasztott étcsokit és a kakaóport keverjük bele a massza másik felébe, majd ezt is önstük a formába.
6. Villával óvatosan keverjük össze a kétféle masszát.
7. Süssük meg a kuglófot: 175 fokon, kb 1 óra  5-10 perc
8. Formában hagyjuk egy picit kihülni, majd borítsuk ke belőle.
9. A tetejére szitálhatunk porcukrot, leönthetjük csokis bevonóval. Az enyém "pucér" maradt, mert azért az már tényleg durva lenne, ha még cukorban is meghempergetném.....:-)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyen márvány sütiket, nálam is van egy Limarától, az is a címe, hogy márványos süti. Nagyon hasonlít, én őzgerincbe sütöttem. Megenném most nagyon, de én sem sütök, szigorúan!! :))

    VálaszTörlés
  2. hmmmm, fincsi lehet, nagyon szép lett:) Volt idő, mikor minden vasárnap kuglófot ettünk! most megint megjött hozzá a kedvem :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Tegnap sütöttem meg én is életem első kuglófját (poszt talán holnap..), mondjuk az nem édes, de szénhidrát így is van benne. Sajnos szinte lehetetlen mindig lemondani a sütikről :( Nekem tuti nem menne! Neked meg kitartás!

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Köszönöm szépen a dícséreteket!!!!!!Tényleg fincsi lett, mert már egy morzsa sem maradt belőle....de igyekeztem önmegtartóztatni, úgyhogy Szilárd végezte a naaaagy pusztítást! :-D

    VálaszTörlés
  5. A kuglóf nekem is egy nagy kedvenc!!!
    :)

    VálaszTörlés