2011. február 10., csütörtök

Az első bejegyzés és a clafoutis

Ahhoz képest, hogy azt hittem, hogy esélyem sem lesz blogot létrehozni, végül egész jól sikerült.
Ez egy olyan furcsa blog lesz tele édességgel, sütikével, tortácskával, és egyéb hasonló finomságokkal........
Biztos kerül ide jó pár diabetikus süti, édesség lelőhely és recept is, tekintve, hogy az aktuális helyzet ezt megköveteli........persze ettől függetlenül nem valószínű, hogy le tudnék állni a folyamatos sütéssel.....:-)
Rá kellett döbbennem, hogy ez afféle feszültség levezető rituálé, s végül is a sütit elfogyasztókban termelődő endorfin valahogy kihatással lehet az én hangulatomra is....és ez egy jó felfedezés....:-)
Szerencsére Apától tavaly Karácsonyra kaptam egy 900 receptet tartalmazó, igen vastag francia szakácskönyvet (azt sem tudom, hogy tudta elhozni repülőn....na mindegy), úgyhogy azóta igazából francia süti lázban égek....persze ez már előtte sem volt másként.
Véleményem szerint egy jól sikerült MACARON elkészítéséhez annyi év tapasztalata és annyi munka szükséges, hogy nem kezdhettem elég korán a gyakorlást......-) És persze még mindig nem megy.
DE ezért határoztam el, hogy beiratkozom egy cukrász tanfolyamra......a döntés "un peu bizarre", de talán vállalható...:-) Három hetente hétvégén belefér..........a sikeres MACARON-ért - mint ahogy az imént már említettem- meg kell kűzdeni!!!!


Addig pedig itthon kísérletezem.....és össze-vissza sütögetek ezt-azt...:-)

Ma például clafoutis traditionnel-t fogok készíteni, ami Limousin régió tradícionális sütije....


És íme az eredeti francia recept:


200g de farine, 100g de sucre, 4 oeufs, 1 c à soupe d'eau-de-vie, 1/2 l de lait, 500g de cerises noires
faire une pâte lisse et homogène en mélangeant dans une terrine la farine, le sucre, les oeufs, puis le lait et l'eau-de-vie.
tapisser un moule huilé avec les cerises (non dénoyautées), verser la pâte dessus et faire cuire à four chaud (5/6) pendant 1h.
le dessus du clafoutis doit être bien gonflé et d'un beau brun doré.



vagyis


200g liszt, 100g cukor, 4 tojás, 1 evőkanál pálinka, fél liter tej, 500g fekete cseresznye (kimagozott és jó a befőtt is :-).
Készíteni kell egy homogén tésztát a liszt-cukor-tojás kombóból, majd hozzá kell önteni a tejet és a pálinkát. Egy kb 24 cm-es (Ikeában pont ilyet lehet kapni: az a fehér kerámia fodros szélű :-))), szóval egy kb 24 cm-es kivajazott sütőformába egyenletesen terítjük a cseresznyét és ráöntjük a tésztát (ami olyan, mint a palacsinta tészta, úgyhogy legyen csomómentes) és 5-6-os fokozaton, azaz  200C-on elvileg egy órát sütjük, de sztem ez túl sok, szóval én 40 percnél valószínűleg ki fogom venni. A clafoutis-nak szépen fel kell jönnie és aranybarnára kell sülnie........


ATTENTION: 30-40 perc sütés tényleg elég!!!


Délicieux et facile á faire :-)


Voilá...


               
          

2 megjegyzés:

  1. Szép elhatározás a cukrász tanfolyam és n'est pas bizarre szerintem :)
    Jelentkezem előkóstolónak! :)
    Hajrá tanárnő!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Domi,
    Az előkóstoló csapat tagjává avatlak, ami azzal jár, hogy a legjobban sikerült sütikből másnap tesztelés céljából számodra is fenntartok egy adagot...:)
    Köszönöm szépen a bíztatást!!!! Kitartó és ügyes leszek és végig fogom csinálni a tanfolyamot...:)
    "COUTE QUE COUTE" :)

    VálaszTörlés