2011. március 5., szombat

Monocles à la confiture – Málnalekváros süti

Régóta nem jutottam hozzá a sütéshez, mert ezen a héten valahogy rengeteg tennivalóm akadt. Szerda elég késő este megpróbálkoztam egy citromtorta elkészítésével, de abszolút nem jött össze. A tészta nem sült meg eléggé, a krém pedig nem olyan volt, amilyennek kellet volna lennie.......mindig ez van, ha nem a megfelelő hangulatban állok neki.
Szerettem volna csütörtök este ismét nekiállni a sütésnek, hogy a pénteki iskolai Farsangra tudjak vinni valamit, de ez sem jött össze......már késő volt, és fáradt is voltam.
Az egyetlen "produktum", amit ezen a héten fel tudok mutatni, az egy Monocles à la confiture, vagyis málnakrémes süti.


Természetesen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, olyan "összekeverem-kisütöm" fajta...:-)
Nagyon szeretem a francia receptekben, hogy elég sok sütinél igyekeznek a lisztet más alapanyagokkal (olajos magvakkal) helyettesíteni. s ez a monocles esetében is így van (fél adag liszt, fél adag mandula).
Ezen kívül, diabetikus málnalekvárt, és barnacukorból itthon őrölt porcukrot használtam hozzá, s így most én is tudtam enni belőle......végre egy süti, amit nem csak csodálhatok, és nem csak napi egyet ehetek belőle..:-)
Egyébként nagyon finom, könnyű és omlós lett.

Már írom is a receptet, amit szokásomhoz híven az Apukám-féle "Nagy-Marabout"-ból fordítottam Nektek.


Hozzávalók:

125g puha vaj
1 csomag bio Bourbon vaníliás cukor (tudjátok, DM-ből :-)
110g porcukor
120g darált mandula (por állagú legyen)
1 tojás
100g liszt
málnalekvár

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A puha vajat keverjük addig, amíg könnyű, habos krémállagú lesz, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot, mandulaport. Ezután folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a tojást is, s jól dolgozzuk össze. Végül a krémes-habos állagó tésztához keverjük a lisztet is.
Evőkanálról ejtsük rá a tésztát a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Fontos, hogy 5 cm távolságot hagyjunk a "tésztahalmok" .-) között. Ezután formáljunk kis mélyedést a tetejükre, s ezt töltsük meg lekvárral.
Végül süssük 15 percig aranysárgára. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, mert eléggé puha a tészta, emiatt könnyen eltörik (nekem egy-kettő eltört, mert türelmetlen voltam...:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése