2011. február 28., hétfő

Gâteau à la lavande de Provence - Provence-i levendulás süti

Szerintem Franciaország növényvilágával kapcsolatban Mindenkinek a levendula jut először eszébe, s nem véletlenül. Ám Franciaország levendula termelésének 94%-a mindössze 4 megye területén oszlik el: Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse. A neten terjesztett Dél-Franciaországban (Provence) készült fotók szinte mindegyikén virágzó levendulamező látható…gyönyörű. Aki szeretné megnézni a lila domboldalakat és mezőket, annak nagy szeretettel ajánlom a provence-i Levendula utat, mely egy szervezett nyári körutazás, előre foglalt szállással, előre egyeztetett programokkal (biciklivel is!!!) :-)
Itt találtok bővebb infot:
http://www.grande-traversee-alpes.com/fr/je-voyage/par-la-route/les-routes-de-la-lavande.html


Persze itthon is lehet „levendulanéző túrát” szervezni, csak el kell menni június-júliusban a Tihanyi-félsziget felé, ahol szintén láthatunk kiterjedt lilás mezőket, s szakemberek idegenvezetését is lehet kérni. Minden évben szerveznek Levendula fesztivált is, melyről a Tihanyi Művelődési Ház tihany-muvhaz@canet.hu e-mail címén kaphatunk tájékoztatást.


A levendula június végétől augusztus végéig virágzik. Ez a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is függ. Egyébként nekem is van levendulabokrom a teraszon, ami egész nyáron gyönyörűen virágzik. Mutatom is Nektek „a termést” :-)

3 különböző levendulamező típus létezik:
  • a sziklásabb, magasabb területeken a magaslati
  • a közepes magasságú területeken a mozaik
  • a nagy kiterjedésű, lapos területek levendula mezői

1 hektár levendulából nyernek 15-20 kg levendula olajat. Július elején kezdik begyűjteni a szárításra ítélt levendulát. Július közepén, végén pedig azt a részét, amelyből azonnal olajat készítenek.

A levendula közismert és nagy népszerűségnek örvendő gyógynövény. Elsősorban idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Egyébként a patikákban, bioboltokban, DM-ben kapható orvosi levendulavirágból mennyei teát lehet készíteni, s ezt használtam fel a levendulás süti elkészítéséhez is.
Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték a levendulát. Bőségesen használták, testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele. A fáradtságot és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdőben.
Évszázadokon át széles körben használták, mint rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni szert, továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen. A nők bőrük tisztántartására és rugalmasságának, simaságának megőrzésére tartották a legjobbnak.
A XX. század elején hasmenés, köhögés, fejfájás, ideges szívdobogás, ízületi fájdalmak gyógyszereinek alkotójaként került be a gyógyászatba. A növény szárított száraival tartották távol a gyapjúruhákról a molyokat. A II. Világháborúban, mint sebfertőtlenítőt használták.


Ami a provence-i levendulás sütimet illeti, már régóta kutatok jól bevált levendulás receptek után, s múlt héten bukkantam rá a neten egy francia lány blogjában a tradicionális provence-i verzióra.
A süti nagyon finom, Mindenkinek ajánlom, aki szereti, ha sütés közben aromás illat terjeng a lakásban. A tészta pedig könnyű, illatos, omlós és tökéletes. Másnap is friss, igazi kis uzsonnasüti!!!! :-)


És íme a Gâteau à la lavande receptje (20cm átmérőjű tortaformához)

Hozzávalók:

175g puha vaj
175g porcukor
3 enyhén felvert tojás
175g átszitált liszt
3 evőkanál szárított levendula (Herbária gyógynövénytea)
1 csomag bio Bourbon vaníliás cukor
2 evőkanál tej

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, s vajazzuk-lisztezzük ki a tortaformát. majd a cukrot dolgozzuk el a vajjal, egészen addig keverjük, amíg egy sima masszát kapunk. Ehhez adjuk hozzá az előzőleg enyhén felvert (mixerrel 1-2 percig) tojásokat, majd a lisztet, levendulát, tejet és végül a vaníliás cukrot is. Végül egy kanál segítségével terítsük el a tésztát a sütőformában, s kenőkéssel egyengessük el, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. Előmelegített sütőben süssük 1 óráig. Kivétel után 5 percig pihentessük a formában, mielőtt tálaljuk. Tálaláskor megszórtam levendulával és porcukorral.

És végül, Mireille Mathieu, a provence-i származású francia énekesnő tökéletes "accent provencal"-ja...








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése