2011. december 16., péntek

Gateau basque, avagy Baszk cseresznyés sütemény, és hazája (Pays Basque)

Nos, folytatom Franciaország különböző régióinak "süteménytanológiai" bemutatását, s ezúttal a Pays Basque vidékre "utazunk" kóstolás céljából. Mint az a térképen is jól látszik, a Baszkok lakta  régió a spanyol-francia határon fekszik.


Nagyon érdekes, hogy a baszk nyelv a Franciaországban beszélt nyelvek közül a legősibb. Tudósok valószínűsítik, hogy a baszkok már jóval az indoeurópai népcsoport érkezése előtt ezen a területen éltek. A Baszk nyelv eredete a mai napig tisztázatlan, de biztos, hogy nem tartozik az indoeurópai nyelvcsaládba. A baszkok (kb 500 000 fő) a mai napig ragaszkodnak nyelvükhöz, s mellette természetesen beszélnek franciául, vagy spanyolul.
Természeti és építészeti értékekben bővelkedő terület, már csak különleges földrajzi adottságai miatt is, hiszen itt található a Pireneusok, s van Óceánjuk is....:-)


Ha Valaki többet szeretne megtudni a Pays Basque régióról, nézze meg ezt a honlapot: http://www.sitesetmuseesenpaysbasque.com/

Természetesen ennek a vidéknek is megvan a maga omlós tésztából készült pite-szerű süteménye, a GATEAU BASQUE. A régi, hagyományos recept szerint csak egy lágyabb vajas-vaníliás-mandulás krém a tölteléke, de ezt egyre inkább felváltja a gyümölcslekvár. Azért írok egy linket a francia Sophie blogjához, aki az igazi, régi, hagyományos recept szerint készítette el a gateau-t, íme: http://danslacuisinedesophie.blogspot.com/2009/09/le-vrai-gateau-basque.html

Ám mostmár ne csak beszéljünk róla, hanem következzen az én CSERESZNYÉS GATEAU BASQUE-om.

A háttérben a kadírozott narancs is saját gyártmány...:-)


Hozzávalók (20 cm-s kapcsos tortaformához):

22 dkg liszt
12 dkg cukor
késhegynyi só
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
12 dkg vaj
15 dkg cseresznyelekvár (lehetőleg házi, jó sűrű)

+ liszt a nyújtáshoz, vaj a formához, 1 sárgája a süti megkenéséhez



Elkészítés:

1. Készíts omlós tésztát. A lisztet szitáld a munkalapra és a kezeddel formázz belőle egy karikát (mármint legyen középen egy jó nagy mélyedés :-).
2. Ebbe a mélyedésbe szórd a cukrot, citromhéjat, kis sót, és üsd rá a tojást is.
3. A HIDEG vajat kis darabokra vágva helyezd a "külső körre", vagyis a lisztre.
4. Dolgozd össze a tésztát, de mindig haladj kívülről-befelé. Először a vajat morzsold a liszttel és így tovább.
5. Fóliába csomagolva pihentesd 1 órát a hűtőben.
6. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, vajazd ki a sütőformát.
7. A tésztát gyúrd át és oszd el két darabra (2/3-ad és 1/3-ad arányban).
8. A nagyobbik részt nyújtsd ki a formádnál kicsit nagyobb körre és helyezd a formába úgy, hogy a szélén legyen egy kb 2-2,5 cm-es pereme (ami efölé lóg, azt csak vágd le :-)
9. A cseresznyelekvárt kend rá.
10. Nyújtsd ki, majd helyezd a lekvárra a másik tésztalapot is. A pite oldalán jól "gyógyítsd össze" a két tésztalapot, nehogy sütés közben szétnyíljon.
11. Kend meg sárgájával és villával díszítsd (és szurkáld is meg egy picit).
12. Sütés: 180 fok, légkeveréses, 35 perc
13. Rácson hűtsd, és kapcsold le a tortaforma oldalát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése