2011. december 19., hétfő

Skandináv Karácsonyi Dala-ló (Dalahast) mandulás piskótából, avagy hogyan burkoljunk marcipánnal

Mielőtt a sütiről írnék, azzal kell kezdenem, hogy a "leges-legkedvencebb" figurám a Dala-ló. Amúgy is rajongok Skandináviáért - különösen Dániáért- de számomra a Dala-lónál nincs aranyosabb, kedvesebb "folklór elem"...:-) Lakásunk több pontján is találhatók Dala-lovak különböző méretben és színben.
A Dala-ló története egészen a Viking-korszakig nyúlik vissza, amikor is a lovat szent állatként tisztelték.Már ebben az időszakban faragtak fa lovakat, ám a Dala-ló nevét mégis a svéd Dalama megyéről kapta, ahol az első színes, festett lovakat  a XIX. században készítették el. A vidéki gazdálkodók a hosszú, sötét téli hónapokban  készítették fából gyerekeiknek a színes lovacskákat.  A Dala-ló készítés így szállt generációról-generációra, s közben egyre színesebb, szebb, mívesebb lett, s a XX. századra már inkább dísztárggyá vált.
Aki bővebben szeretne olvasni a Dala-ló történetéről, itt mindent megtudhat: http://www.dalahorse.com/

Most pedig elmesélem Dala-lovacskás sütim történetét, hiszen nem lehet csak úgy bármikor ilyen sütőformát "leakasztani" valahonnan. Az enyémet két éve, Karácsony előtt pillantottam meg az Ikeában. Nem tudjátok elképzelni azt az örömöt. Megláttam és éreztem, hogy "NEKEM ILYEN MOST ITT AZONNAL  KELL!!!!"
Pedig akkor még nem érett meg a döntés, hogy cukrásznak szeretnék tanulni, s el sem tudtam képzelni, hogyan fogok ebből bármit is kihozni. Egy piskótát bárki meg tud sütni bármilyen formában. De hogy lesz ebből színes, autentikus Dala-ló???? Na, ehhez kellett a cukrász tanfolyam. Mostmár tudom, hogyan kell sütit marcipánnal burkolni. Nem nagy ördöngősség, úgyhogy le is írom gyorsan. Viszont azt tudnotok kell, hogy ennél sokkal szebben is meg tudnám csinálni, ha lenne marcipánformázó készletem........anélkül ugyanis a marcipán reped, szakad, stb.......azért nem adtam fel!!! :-) És speciális eszközök nélkül is meg lehet csinálni!!!! Bár rettenetesen maximalista vagyok, de annyira akartam Karácsonyra ilyen lovat, hogy úgy döntöttem, beérem a "jó"-val is....:-)




BURKOLÁS MARCIPÁNMASSZÁVAL
 
1. Sütink, tortánk burkolandó részét kenjük meg forró baracklekvárral, vagy a saját krémjével (ha valamilyen töltött tortát készítesz). Ha krémmel kented meg, akkor tedd a sütit egy éjszakára hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
2. Szitálj porcukrot a munkalapra és a (lehetőleg műanyag, vékonyabb) nyújtófára.
3. Nyújtsd a marcipánmasszát kb. 4-5 mm vékonyra.
4. Tekerd fel óvatosan a becukrozott nyújtófára és helyezd a sütidre.
5. Felülről-lefelé haladva simítsd a marcipánt (csak óvatosan, hogy ne szakadjon). Addíg simogasd, míg a levegő távozik alóla.
6. Végül műanyag késsel vágd le a fölösleges, lelógó széleket.

Most, hogy már Ti is tudjátok, végre rátérek a Dala-lovas süti elkészítésére.





Hozzávalók:


A mandulás pikótához (ez egy tepsihez elég,ha Dala-ló formád van, akkor fél adagból csináld!!!!):
25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
1 csomag sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
4 tojás
2 dl tej
10 dkg őrölt mandula
A díszítéshez:
250 g piros marcipánmassza
150 g marcipánmassza (ételfestékkel különböző színűre szinezve)


Elkészítés:


1. A puha vajat keverd össze a cukorral.
2. A tojást, tejet és a vaníliás cukrot is keverd össze.
3. A liszthez add hozzá az őrölt mandulát és a sütőport.
4. Dolgozd össze az összes hozzávalót és öntsd formába.
5. Sütés: 170 fokon, légkeveréssel, kb. 25-30 percig.
6. Kihülés után díszítsük a sütit. Ha nem formában, hanem tepsiben sütöttük, akkor vágjuk félbe és jól kenjük meg gyümölcslekvárral. A tetejére esetleg tehetünk olvasztott csokit és - szeletelés előtt- egy fél hámozott mandulát..:-)


Nagyon cuki svéd Karácsonyi dal: Nu Tandas Tusen Juleljus :-)




Végül egy Malmö-ben készült kép. El tudjátok képzelni, hogy milyen "sokkot kaptam" a kirakat előtt......mini-midi-maxi Dala-lovakból álló csapat........de az üzlet már sajnos zárva volt (ez volt a második "sokk" :-)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése