2011. december 12., hétfő

Diós szívecske (csokoládé és szárított virágszirom díszítéssel)

Mivel továbbra is itthon kell maradnom betegség miatt, ezért van időm "blogolni" (amikor éppen jobban vagyok), s így már írom is a nagyon-nagyon-nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető diós süti receptjét, melyet szintén nem mostanában készítettem.......novemberi "alkotás"...:-)

A szívecskés szilikon sütőformát, amiben elkészítettem, az előző sulim Munkaközösségétől kaptam búcsúajándékba. Ezúton is nagyon szépen köszönöm Adrinak, Gabinak, Zsófinak és Gyurinak, akikre sokat gondolok!!!!! Nagyon örültem neki, mert igazán kedves és figyelmes ajándék, ami ráadásul számomra azzal a burkolt jelentéstartalommal is rendelkezik, hogy jó úton haladok (a cukrászatra gondolok) és nem szabad feladnom még akkor sem, ha vannak nálam ügyesebb cukrászjelöltek is....:-)
Nagyon sokat kell még gyakorolnom, tanulnom, tapasztalnom ahhoz, hogy azt mondhassam, nagyjából megismertem ezt a szakmát (nem kitanultam, hanem csak megismertem). Annyi apró fogás, trükk, speciális technika, műhelytitok van, hogy szerintem egy jó cukrász egy életen át tanul.......és ez tetszik, ez kihívás, rengeteg energiát ad.

Ami a tanfolyamot illeti (mely egyben úgy tűnik, hogy számomra önismereti kurzusként is funkcionál), nos, izgatott vagyok. Január végén lesz a modulzáró vizsga, ahol kiderül, hogy mehetek-e a február-márciusi szakmunkásvizsgára.....:-)

Na igen, itt az idő, hogy rátérjek végre a BÖGRÉS DIÓS SÜTIRE. Igazából ez egy "lapos, piskóta-szerű" sütike lenne, csak én próbálkoztam be a szívecske formával....s bevalllom nem volt egyszerű belőle "kihámozni" a megsült sütiket. Szóval, aki nem szeretne kockáztatni, az süsse inkább tepsiben....biztos, ami biztos...:-)


 
Hozzávalók:


1 bögre (2,5 dl-s!!!) liszt
1 bögre darált dió
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 egész tojás
1 bögre cukor
1 bögre tej
citromhéj
fahéj
egyéb fűszerek (ízlés szerint: pl vanília aroma. csoki darabkák, stb)


Elkészítés:

1. Liszt+ sütőpor+só+fűszerek+dió+citromhéj+cukor+ esetleg csoki darabok összekever.
2. Tej+tojás elkever.
3. 1-es keverék +2-es folyadékok összedolgoz.
4. Kivajazott-lisztezett formába vagy tepsibe önt és elsimít.
5. Sütés: 180 fokon, kb 20-25 perc (a formától is függ, szóval figyelni kell)
6. Díszítés: a szívecskék tetején van egy mélyedés, s én ebbe csurgattam temperált 75%-os étcsokit. Amikor a csoki már majdnem megdermedt, szárított virágszirmokat szórtam a sütike tetejére.




Szárított virágszirmot a Culinárosban lehet kapni (Bp., III. ker, Perc utca): francia termék (mi más is lenne?
:-)))) - Salade de fleurs néven fut, gyártója: Terre Exotique. Honlapjuk: http://www.terreexotique.com/




Következő bejegyzésem már Karácsonyi süti lesz, azt hiszem legelőször is a Mézeskalácsok, amiket Anyával készítettünk már korábban (hogy felpuhuljanak). Nem lettek a legcsodálatosabbak, de a habzsákos történetekhez valahogy nem igazán van tehetségem....de tényleg. Bármi mást meg tudok csinálni, de ha meghallom, hogy "sima csöves nyomózsákból formázzuk", már leizzadok....:-)))) S mivel a glazúr/íróka (kinek hogyan tetszik) is pici nyomózsákkal készül, háááááát, majd meglátjátok az eredményt......:-))))
A lényeg, hogy Anyával  kb 10 óra alatt legyártottunk 7 lemeznyi apró mézest, készítettünk 3 adventi koszorút (mézesből) és mindet fel is díszítettük.........a minőség lehet, hogy a mennyiség rovására ment, de egy biztos, az utóbbi időben annyit még nem nevettem, mint akkor. Villámhárító agancsú rénszarvasok, farkas fejű lovak, sapkás angyalkák és más gyönyörűségek kerültek ki a kezeink alól......persze túlzok, azért sok szép is lett.......majd megmutatok Nektek párat (ígérem nem válogatom ki a legszebbeket, sőt, a villámhárítós rénszarvas "is a must"...:-)))))

Még egy kis Karácsonyi hangulat: Enya- White is in the Winter night :-)










4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! És igen, jó úton haladsz! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt az egyszerű receptet mennyire feldobja ez a forma és a szárított virágok!!!!Csodásak!És ilyen formát hol lehet venni, nagyon tetszik.
    Marika

    VálaszTörlés
  3. Az Allee legalsó szintjén van egy stand, ahol mindenféle szilikon bonbon- és sütőformákat árulnak, de van honlapjuk is, ahonnan rendelni lehet:
    http://cookup.hu/
    Nagyon klassz dolgaik vannak. De szerintem bögrés sütit lapnak (3-4 cm vékonyan) is lehet sütni és sima kiszúróval formákat szúrni belőle, s azokat illesztgetni, kimártani csokival, díszíteni.....szeretek sütikkel játszani....:-))))

    VálaszTörlés