2011. december 13., kedd

Mézeskalács :-)

Mint azt már az előző bejegyzésemben megírtam, nem vagyok túl jóban a habzsákokkal és egyéb nyomózsákokkal. A gyakorlaton is mindig meggyűlik a bajom a "készítsünk a tortára egy kis csokidíszt, írjunk Sacher feliratokat 16 szeletes tortára kis papírtölcsérből,  csináljunk fület-farkat az Egérke sütinek, stb, stb" projektekkel.......és a Mézeskalács írókázás is ez a kategória sajnos. Pedig annyit ábrándozom szép, egyenletesen adagolható, fényes, szabályos vonalkákban elrendezett cukormázas, csipkeszerűen megdíszített mézesekről. Egyébként, aki ilyenekben szeretne gyönyörködni, annak ajánlom Moha gyönyörűséges mézeseit: http://mohakonyha.blogspot.com/

Bár nem az Ő blogján található recept alapján készítettük el Anyával a 7 lemeznyi mézesünket. A mi tésztánk is első osztályú volt, de sajnos a recept nekem nincs meg, mert Anya gyúrta be az ex-Kolléganőjétől, Inci nénitől :-)))))) kapott recept szerint, amit nem hoztam haza sajnos....hát bocsi. De van nekem is jó mézes receptem, úgyhogy azt fogom Veletek megosztani. Szóval idén is úgy vágtunk bele a mézes-készítésbe, hogy "Na, majd idén olyan csodálatosakat csinálunk, hogy húúúúúúúúúúúúúúúú..." :-) Hát, csodálatosak nem lettek, ellenben húúúúúúúúúúúúúúúú....:-)
Egy szó, mint száz, azért megmutatom, hogy mit sikerült alkotnunk, és azért én büszke vagyok rájuk, bármilyenek is....mert azért nem olyan rosszak....és amúgy is beígértem már a villámhárító agancsú rénszarvast, a kényszeredett mosolyú holdat, és a sapkás angyalkát is.

Tehát, következzenek a képek...:-)

3...2.....1......éééééééééés:


MÉZESKALÁCS

Hozzávalók:

Tészta:
700 g liszt
200 g méz
200 g porcukor
200 g margarin
2 tojás sárgája + 1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
fűszerek: készen kapható mézes fűszerkeverék vagy frissen őrölt fahéj, ánizs, szegfűszeg

Íróka:
1 fehérje
200 g átszitált (!!!) porcukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál ecet vagy citromlé


Elkészítés:

1. Keverd el a liszt+szódabikarbóna+porcukrot+fűszerek kombót :-)
2. Add hozzá a kicsit megmelegített mézet és a puha margarint, majd a tojást és a sárgájákat, dolgozd el. Homogén, rugalmas, enyhén ragacsos tésztád lesz.
3. Tekerd körbe folpack-al és tedd egy éjszakára a hűtőbe, hogy kicsit megkeményedjen és könnyen tudj vele másnap dolgozni.
4. Aludj egy jót!
5. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb 3-4 mm vastagra.
6. Enyhén lisztezett kiszúróval szúrd ki a sütiket.
7. Sütés: 170 fokon (légkeveréses) 7-10 percig.



Íróka és díszítés:

1. Az átszitált porcukrot keverd össze a keményítővel.
2. A fehérjét keverd habosra, s amikor már kifehéredik, add hozzá apránként a cukros-keményítős keverék felét, majd az ecetet vagy citromlevet és keverd tovább.
3. Amikor már addig keverted, amíg egy szép, fényes, fehér masszát kaptál, akkor hagyd abba. Nézd meg, hogy elég sűrű-e, hogy tudsz-e vele írókázni. Ha nem, akkor a maradék cukor-keményítő mixből keverj még hozzá.
4. És most következik a mézeskalács díszítés fénypontja (számomra): a masszát tedd zacskóba (melyre készíts egy picike lukat) vagy bármilyen mini habzsákba és kezdd el a díszítést!!!!! :-)




Tipp: Hogy Karácsonyig felpuhuljanak a kész mézesek, fém dobozban tárold, s tegyél mellé egy cikk almát alufóliába csomagolva.

És nem maradhat el a téli, havazásra váró, Karácsonyi életérzés sem...:-))))

Michael Bublé: Frosty the Snowman... :-)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése