2012. január 4., szerda

Belga gyömbéres-málnás aprósütemény (és a kedvenc csillagos sál :-)

Szintén a Szilveszter előtti készülődéskor készítettem Belga gyömbéres-málnás csillagokat, de annyira "Karácsonyi íze" van a fűszerek miatt, hogy jövőre még az ünnepek előtt fogom elkészíteni....:-)
Ajánlom ezt a sütit Mindenkinek, aki szereti a karakteres ízeket, fűszeres ételeket és a kicsit különlegesebb dolgokat. Ha valami, hát akkor ez a süti egyáltalán nem szokványos. A roppanós fűszeres tésztára házi málnalekvár kerül, s a tetejére cukormáz és egy kis reszelt aszalt gyömbér (melyet a Bocskai úti piacon, vagyis "ex-Skála piacon" :-) lehet beszerezni az 1. emeleten az "Aszaltgyümölcsös-Olajosmagvas Nénitől" :-))))
Formája igazából sima kör lenne, de én azért csillagokat készítettem (s azért ilyen színűre színeztem a mázat is), mert van egy kedvenc csillagos sálam (ez került a képen a sütik alá :-)))), ami igen erősen megihletett. Nagyon szeretem ezt a csillagos sálat, s arra gondoltam, ha süti lenne, akkor pont ilyen ízű lenne, mint ez a Belga keksz....:-))) Amúgy is folyamatosan azon gondolkodom, hogy miből, hogyan, milyen ízekből, milyen eszközökkel, milyen formákban tudnék sütiket készíteni (ilyen volt a Dala-ló projekt is :-), illetve, hogy hogyan tudnám elkészíteni az általam szeretett dolgok süti verzióját.
Na jó, írom a receptet, hogy Ti is elkészíthessétek a Belga aprósütit (olyan alakúra, amilyet Ti szeretnétek!!!! :-)



Hozzávalók kb. 26-28 sütihez:

30 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
5 dkg barnacukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1/2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 egész tojás
15 dkg málnalekvár

A cukormázhoz:
15 dkg átszitált porcukor
3-4 evőkanál forró víz
folyékony ételszínező
2-3 aszalt gyömbér szelet



Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és sütőpapírral kibélelünk két-három tepsit.
2. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és a sütőporral.
3. A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a tojást is hozzáadjuk.
4. Összedolgozzuk a szárazanyagokat és a cukros-vajas masszát, s kemény tésztát gyúrunk belőle (lisztezett felületen).
5. A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, s kiszaggatjuk a sütiket.
6. 180 fokon kb. 7-10 perc alatt aranybarnára sütjük és rácson kihűtjük a sütiket.
7. Málnalekvárral összetöltjük és legalább egy órát pihentetjük a sütiket (azért, hogy a málnalekvárt kicsit "beszívja" és ne essen szét a mázazás közben)
8. Díszítés: A porcukrot keverjük össze forró vízzel és adjuk hozzá az ételszínezőt. Ecsettel vigyük fel a sütik tetejére a mázat, s még száradás előtt reszeljünk rá egy kis aszalt gyömbért. Majd hagyjuk száradni a kész sütiket.





1 megjegyzés:

  1. A süti és a sál is csodás, ellenben aszalt gyömbérrel még nem futottunk össze :) De frisset vagy por alakban használok, mert nagyon szeretem az aromáját.

    VálaszTörlés