2012. január 9., hétfő

Skandináv gyümölcskenyér


Nyhavn-Koppenhága
 Mint már korábban említettem, őrülten szeretem Skandináviát. A legjobb hely az egész világon. A zord időjárási viszonyok, a hosszú sötétség ellenére is az emberek arcán elégedettséget és mosolyt látni. Mindenki kiegyensúlyozott, sok a gyerek, az emberek egészségesen élnek, toleránsak egymással, empatikusak, racionálisak, környezettudatosak, maximalisták, precízek, rend- és tisztaságszeretőek, és nem pazarlóak. Tudom, hogy olyan anyagi biztonságban élnek, ami ezt mind lehetővé teszi, mégis úgy gondolom, hogy azért ez hozzáállás kérdése is! 

Amikor nagyon elszomorodom az itthoni helyzet miatt, mindig csak egy helyre vágyom: DÁNIÁBA!!!!!! Ott lehet pihenni, mert minden jól működik. Nincs idegeskedés apró butaságok miatt, mert a vonat másodpercre pontosan jön, ha elmész bevásárolni, a legjobb minőségű dán (vagyis hazai :-) élelmiszereket tudod csak megvenni (hiszen nincs más a polcokon), vasárnap minden zárva van (ahogy kell), biciklivel bárhova eljuthatsz (mert van út és figyelnek Rád az autósok), mennyei a kenyér, a szemetedet szelektíven gyűjtheted és tudod, hogy biztosan újra fogják hasznosítani, az iskolák homlokzatát a gyerekek festményei díszítik, minden tiszta és új, s még hosszan sorolhatnám.
Nekem egyébként itthon sincs okom panaszra, mert mindenem megvan (sőt még több is), amire szükségem van....:-)

Roskilde: még hosszú hajjal, biciklizés a viharos szélben :-)

Mégis az utóbbi két évben - amikor el akartunk valahova menni feltöltődni - Dániát választottuk. Bicikliztünk, egészséges ételeket ettünk, sok szépet láttunk, kicsit lassítottunk a tempón, élveztük, hogy az emberek milyen toleránsak egymással (soha nincs ordítozás, egymás nyugalmának zavarása)......olyan életet éltünk, amilyenre szerintem Mindenki vágyik, aki szociálisan érzékeny típus.
Mutatok Nektek pár képet, amiket Dániában készítettem eddigi utazásaink során.

Babaházak, amiket órákig nézegettem Koppenhágában (rengeteg volt!)

Fincsi utcai hot-dog pirított hagymával :-)




Miután megosztottam  Veletek ezeket a kellemes emlékeket, rá is térek végre a Skandináv gyümölcskenyér receptjére.      

Hozzávalók (kb 1 literes őzgerinc formához):

7 dkg magozott datolya
7 dkg aszalt füge
7 dkg mazsola
7 dkg durvára vágott hámozott mandula
3 dkg cukrozott narancshéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
13,5 dkg finomliszt
13,5 dkg margarin
13,5 dkg porcukor
1/3 kávéskanál sütőpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
egy csipet só
2 tojás
1,5 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket, a cukrozott narancshéjat és a mandulát apróra vágjuk, hozzáadjuk a mazsolát, majd a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel összekeverjük (hogy ne ragadjanak annyira az aszalt gyümik).
2. Kivajazzuk és lisztezzük a sütőformát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral.
4. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval és a porcukor 1/3 részével.
5. Nagy tálban kihabosítjuk a margarint, a porcukor 2/3 részét, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat, a reszelt citromhéjat, és a rumot is. Kis adagokban, lukas fakanállal, felváltva beledolgozzuk a tojáshabot és az átszitált lisztet, végül a mandulás-aszalt gyümölcsös keveréket is.
6. A kész masszát az őzgerinc formába öntjük, s habkártyával egyenletesre simítjuk.
7. Sütés: 180 fokon, 50-60 percig. (a süti teteje megreped, de ez nem baj :-))))
8. A formában hagyjuk 10-15 percig, majd rácsra téve hűtjük tovább.
 


2 megjegyzés:

  1. Szeretem az efféle kekszeket! :) Nagyon szépeket írtál Dániáról, nekem is szimpatikus ez a miliő. Tetszenek a színesre festett házfalak, ilyenek között járva jobb kedvre derül az ember, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen!!! Jó lenne ilyen környezetben élni....
      Köszönöm, hogy benéztél!

      Törlés