2012. január 2., hétfő

Zabos-kókuszos bio keksz, alias "relatíve egészséges édesség", ami finom is

Szilveszterre készített sütijeim egyike volt ez a jó kis zabos-kókuszos keksz, ami nem okozott csalódást. Finom roppanós, mégis ízes teasüti, amit jó szívvel ajánlok, ha valami kevésbé kalóriadús, egészségesebb édességre vágyik az ember. Előnye, hogy nem törékeny, így nagyon könnyen csomagolható, bárhova szállítható....szóval leginkább munkahelyi reggeli kávé mellé tudom elképzelni, vagy pedig utazáshoz nasiként...:-)))))
Elkészítése is nagyon egyszerű és gyors, már írom is.



Hozzávalók (kb. 35 kekszhez):

150 g bio finomliszt
2 teáskanál sütőpor (van bio a DM-ben :-)
90 g puha vaj
1 csomag bio vaníliás cukor
2 evőkanál rum
100 g barnacukor
1 bio tojás
100 g bio zabpehely
csipetnyi só

A díszítéshez:
1 tábla bio tejcsoki
kókusz reszelék


Elkészítés:

1. A lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, meg a sót keverjük össze.
2. Egy másik tálban habosítsuk ki a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a rumot.
3. Dolgozzuk össze a lisztes keveréket a vajas-tojásos-cukros masszával, s gyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk cipót belőle, csomagoljuk folpackba,  s tegyük a hűtőbe legalább 50 percig pihenni.
4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, tegyünk sütőpapírt a tepsikbe.
5. Miután kivettük a tésztát a hűtőből, még egyszer - lisztezett felületen- jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 4 mm vastagra, s 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a kekszeket. A kekszek közepén is lehet lyukat szaggatni (de ez csak a látvány miatt fontos :-)
6. 180 fokon (nem kell légkeverés) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük, majd rácson kihűtjük.
7. Díszítés: felolvasztott tejcsokiba mártjuk a kész kekszek felét, majd kókusz reszelékkel meghintjük és sütőpapírra rakjuk megszáradni.
8. Tárolás: fém dobozban, celofán zacskóban (de úgyis hamar elfogy...:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése