2012. március 31., szombat

Kakaós keksz - diabetikus! :-)

Mivel nagyon szeretem a kekszeket és egyéb aprósütiket, kénytelen leszek diabetikus változatban is kikísérletezni az elkészítésüket. Természetesen ebben az esetben is teljesen máshogy működnek az édesítőszerek, tekintve, hogy nem karamellizálódnak, nem olvadnak meg rendesen, nem lépnek kölcsönhatásba az élesztővel, stb, stb......szóval egy picit gondban vagyok. Tudom, hogy nem várhatom el, hogy egy diabetkus süti ugyanazt tudja, mint egy nem-diabetkus, így kénytelen leszek kompromisszumokat kötni magammal és megszokni "a látványt"...:-) Sajnos nagyon szeretek sütiket csinosítani, de ebben az esetben eléggé meg van kötve a kezem......csokibevonó NEM, cukormáz NEM, marcipán NEM, fondant NEM, lekvár SEM!!!! Ilyenkor mit lehet tenni?! :-) Na, ez az a kérdés, amire keresem a választ....egyelőre. Szerintem addig, amíg ez a dolog ilyen "esetleges", addig különleges alkalmakra, ünnepekre maradnak a jól bevált receptjeim.....aztán, majd később, amikor már jól belejöttem a reform-diétás-diabetikus sütésbe, akkor merem majd bevállalni élesben.
A jó oldala a dolognak, hogy legalább ezt is megtanulhatom! Tanulni pedig mindig is nagyon szerettem, szóvan menni fog ez...addig viszont sajnos maradnak a "nem annyira professzionális" sütik és az azokról készült blogbejegyzések.....remélem azért nem fogtok elpártolni a Sucreries-től!!!!! :-)
És íme a Kakaós diabetkus keksz receptje.


Hozzávalók (kb 18-20 db kekszhez):

5 dkg por állagú édesítőszer (Canderel, vagy kávédarálón őrölt Glukonon, Nyírfacukor)
7 dkg margarin
14 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor (az én kedvencem a klasszikus holland Bensdorp)
1 tojás
késhegynyi (bio) sütőpor

Máz: 70 g por állagú édesítőszer elkeverbe kb 1,5 evőkanál forró vízzel és egy pici természetes alapú színezékkel


Elkészítés:

1. A margarint morzsoljuk el a liszttel.
2. Gyors gyúrjuk hozzá a többi hozzávalót is (a tojást előtte keverjük ki egy picit).
3. A kész tésztát folpack-ba csomagolva tegyük a hűtőbe 1-2 órát pihenni.
4. Nyújtsuk kb 3 mm vékonyra és szúrjuk ki a kekszeket.
5. sütőpapírral bélelt lemezen süssük 170 fokon kb 7 percig.
6. Rácson hűtsük ki a megsült kekszeket.
7. Ha szeretnénk, díszítsük cukormázzal, magvakkal.

6 megjegyzés:

  1. Biztosan belejössz majd a diabetikus sütik készítésébe. Azért nem lenne jó teljesen lemondanod róluk! A kekszeket amúgy én is nagyon szeretem. Épp reggel ürült ki a kekszes dobozom. Lassan tennem kell ellene :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták és szépen diszítetted ! Finom lehet, már ettem én is diabetikus kekszet nekem ízlett.Éppen Pannára gondoltam mikor láttam a kekszedet, mert nagy kekszrajongó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kókuszcukor remekül karamellizálódik. Nézd meg itt

      Törlés
    2. Kata! nagyon szépen köszönöm a tippet!!!! Ki fogom próbálni!

      Törlés
  3. elpártolni? semmiképp! sőt! :)
    Zsófi, szeretnélek meghívni egy húsvéti játékra, ha még belefér az életedbe, szívesen olvasnám az ajánlódat!:)

    VálaszTörlés
  4. Ilyet sütök az Essonak. De nem macskásat... ;)Jópofák!

    VálaszTörlés