2012. március 25., vasárnap

Répatorta (majdnem diabetikus) :-)

Végül csak elkészült a majdnem diabetikus Répatortám....bár elég nagy túlzás egy répát és margarint tartalmazó sütit diétásnak nevezni, de úgy érzem még mindig jobb így, mintha tele lenne cukorral, liszttel....:-)
Bár én jobban szeretnék jó sok kalóriát tartalmazó, fincsi cukros sütikéket a hasamban tudni...sajnos az inzulin-diéta miatt valahogy meg fog kelleni reformálni sütési szokásaimat, s amikor itthonra, saját részre készítek édességeket,  legalább akkor törekednem kell a lehetőleg legkevesebb szénhidrátot tartalmazó alapanyagok felhasználására.
Szerencsére ma már annyi természetes és mesterséges cukorpótló anyag van, hogy még a felhasználási cél szempontjából is tudok válogatni...és ez tök jó! Tésztákba, masszákba Glukonon-t, Nyírfacukrot, Gyümölcscukrot teszek (ezek nem keserednek meg sütés közben), krémekbe, mázhoz pedig jók a Szacharin alapú édesítők (pl. Canderel, Polisweet) vagy a Nyírfacukor kávédarálóval porrá őrölve.
Hát így készült ez a Répatorta is...nem mondom, hogy ugyanolyan, mint a nem-diétás, mert valahogy máshogy viselkednek ezek az alapanyagok, de majd megszokom ezt is, s akkor szebben sikerülnek majd a sütik. Biztos, hogy kelleni fog egy kis idő, amíg kitapasztalom, hogy miből, mennyit, hogyan, meddig, mikor, miért......:-)



Hozzávalók (18 cm-es kapcsos formához):

3 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
60 g margarin
120 g Glukonon vagy Nyírfacukor
120 g darált mandula
150 g reszelt sárgarépa
50 g liszt
fél csomag bio sütőpor
1 teáskanál keményítő
csipet só
2,5 evőkanál citromlé
egy kevés reszelt citromhéj

Máz:

150 g bármilyen por állagú édesítő (legjobb a természetes Nyírfacukor)
2,5-3 evőkanál citromlé

Díszítéshez: marcipán répák (ez is lehetne diabetikus marcipán, de az annyira drága, hogy ezért külön nem vettem....és még maradt egy csomó marcipánom a vizsgákról is......)


Elkészítés:

1. A margarint és az édesítőt krémes állagúra keverjük mixerrel, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a darált mandulát és végül a répát is.
2. A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a sütőporral. Ezt is hozzáadjuk a sárgájás krémhez, s jól összedolgozzuk.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a keményítővel. (Amikor már felhabosodott és kifehéredett, akkor adjuk hozzá az átszitált keményítőt).
4. Óvatosan beleforgatjuk a habot a tésztába.
5. Kivajazott kapcsos formába töltjük a tésztát (sajnos az enyémnek van ilyen béna karimája, úgyhogy jó homorú lett a tortám...:-(, hát ez van...).
6. Sütés: 175 fokon kb 50 percig.
7. Formából kiemelve, lefordítva rácson hagyjuk hülni.
8. Máz készítés: az átszitált édesítőt keverjük ki a citromlével és simítsuk a sütire.
9. Cuki marcipán répákat "gyurmázunk" és kidíszítjük vele a tortát.
10. Jól megesszük!!!!!! :-)

Fontos: Sajnos minden cukorpótló édesítőszer hashajtó hatású....úgyhogy mértékkel szabad csak fogyasztani.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon cuki lett a répatorta! Biztos ízre is finom, mégha nem is hagyományos cukorral készült. Nyírfacukrot én is használnék, ha picit kedvezöbb lenne az ára...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd! Tényleg horror ára van...és még csak nem is úgy viselkedik, mint a normális kristálycukor.....sajna...nem tudom mi lesz így! Végre megtanultam egész jól sütni, most meg kezdhetem újra a nagy kísérletezést!!!! :-))))))

      Törlés
  2. Zsófi!

    Nagyon tetszik, és ahhoz képest, hogy diabetikus, szép magas is lett! :-)
    További jó kísérletezgetést kívánok, s készíts minden ilyen dolgot azzal a tudattal, hogy egy egészségesebb élet felé visz! :-)

    Puszi: Évi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió Évi! Cuki vagy, köszi a vígasztalást! :-)

      Törlés
  3. Szoktalak olvasni (könyvjelzőzöm), nem is értem hogy-hogy nem voltál még a listámban:)Gratulálok a vizsgádhoz is:)

    VálaszTörlés
  4. Nagy kedvencünk a répatrota, ez is nagyon jól néz ki. Sajnos a nyírfacukor az én konyhámban sem lesz vendég, mert itt meg még horrorabb ára van. Húsvétra szerintem fogok répatortát sütni, majd kitalálok valamit a cukor helyett:)

    VálaszTörlés
  5. Szépséges lett, ráadásul répatortát is rég ettem, na most meg is kívántam :)

    VálaszTörlés