2012. január 7., szombat

Igazi jó házi krumplis pogácsa hajtogatott tésztából

Szintén Szilveszterre sütöttem, pillanatok alatt elfogyott......Szilárd és Ákos kedvéért biztos, hogy hamarosan újabb adag fog készülni belőle...:-)))

Hozzávalók:

50 dkg héjában főtt krumpli (sózni kell)
70 dkg liszt
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
3-4 teáskanál só
30 dkg margarin
2 egész tojás + 1 tojás  a lekenéshez
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt



Elkészítés:

1. A megfőtt, s még meleg krumplit, áttörjük krumplinyomón.
2. Kovászt készítünk: a langyos tejben elkeverjük a cukrot és elmorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk, s megvárjuk, hogy szépen felfusson.
3. 25 dkg margarint és a még langyos krumplit habosra keverjük, hozzátesszük a kovászt, a tojásokat, a lisztet, s végül a sót. (Fontos, hogy a só SOHA NE ÉRINTKEZZEN közvetlenül az élesztővel, mert "megöli" szegényt). :-)
4. Tésztát gyúrunk, s meleg helyen (kb 40 fok) 40 percig kelesztjük.
5. A maradék 5 dkg margarint olvasszuk fel.
6. Hajtogatás következik: a megkelt tésztát kinyújtjuk kb 1 cm vastagra, kenjük meg margarinnal, s először készítünk egy szimpla hajtást (= tészta egyik oldalát 2/3-ig visszahajtani, majd a "kilógó 1/3-ot ráhajtani). Fordítsuk el 90 fokkal, s nyújtsuk ki. Ezután jöhet a dupla hajtás (= a tészta mindkét oldalát behajtjuk félig, úgy, hogy középen maradjon fél cm távolság, majd a felező vonal mentén hajtsuk félbe a tésztát).
7. Pihentetés (konyharuhával letakarva): 20 perc
8. Második hajtogatás: ismét kinyújtjuk, margarinnal megkenjük a tésztát, majd készítünk egy szimpla és egy dupla hajtást.
9. Ismét következik 15-20 perc pihentetés.
10. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
11. A megkelt hajtogatott tésztát nyújtsuk 1,5 cm vastagságúra, s a tetejét késsel húzogassuk meg (lehet bátran, hogy látszódjanak a metszések), majd pogácsaszaggatóval szaggasuk ki a pogikat.
12. Tegyük tepsibe a pogácsákat, kenjük meg a tetejüket tojással, s szórjuk meg sajttal.
13. Süssük 5 percig 200 fokon, majd további 10-12 percig 180 fokon, amíg szép színe lesz.

Másnap is nagyon finom marad!!!!! :-)

1 megjegyzés:

  1. Régen nagyon ritkán sütöttem, ahogy telnek az évek egyre inkább kedvelem a sós rágcsákat, gyönyörű kis pogácsák!

    VálaszTörlés