2012. január 19., csütörtök

Mini juharcukros briós

Elég gyakram készítek brióst, ám mindig csak ilyen piciket. Mivel csak frissen (még langyosan) az igazi, ezért nem szeretem, ha megmarad, mert hamar romlik az állaga...:-)
Nagyon kis adag tésztával dolgozom, természetesen a cukrász recept alapján, de egy kicsit azért "hozzá kellett nyúlnom", hogy a saját ízlésünkre alakítsam. A cukrász briós nekem nem elég cukros, hiányzik belőle a vaníliás cukor és a reszelt citromhéj is.
A briós, és általában a kalácstészta hátránya, hogy mindig frissen kell elkészíteni, szóval ha reggelire szeretne az ember brióst enni, akkor bizony nem árt jó korán felkelni.....:-) Viszont egyszer-egyszer megéri a "tyúkokkal kelni" :-) és briós tésztát keleszteni, mert házi málna lekvárral, egy pohár kakaóval vagy tejeskávéval mennyei reggeli, amivel igazán jól indulhat a nap.
A fonás nem olyan egyszerű (az enyém sem egyforma, s közel sem tökéletes, annak ellenére, hogy tavaly egész nyáron briósokat fontam hajnalok-hajnalán a gyakorlaton :-), ezért "legyurmáztam" Nektek, amit az briós elkészítésének leírásánál meg is fogok mutatni.
Íme a mai reggeli:


És a Mini juharcukros briósok receptje:

Hozzávalók (kb 12 db lesz belőle):

25 dkg liszt
2,5 dkg felolvasztott margarin
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás sárgája
1,3 dl langyos tej
1 mokkáskanál só


 Elkészítés:

1. Először a kovászt készítjük el:
- a langyos tejhez keverünk 1 teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt
- a bögrét fedjük le
- hagyjuk felfutni kb 15 perc alatt
2. Keverjük össze a lisztet, a vaníliás cukrot, a porcukor fennmaradó részét, a citromhéjat, és a sót egy nagy tálban.
3. Olvasszuk fel a margarint (de ne legyen forró) és keverjük el benne a tojás sárgáját.
4. A lisztes keverék közepén csináljunk egy mélyedést és öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a vajas-tojásos keveréket.
5. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, és gyúrjuk addig, amíg a kezünktől és a (nem lisztezett!) munkafelülettől elválik. Ez kb. 5-8 perc.
6. A kigömbölyített tésztát tegyük tálba, fedjük le konyharuhával. Kelesszük meleg helyen kb 40 percig. Közben egyszer átgyúrhatjuk, hogy kapjon levegőt az élesztő és még szebben megkeljen.
7. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
8. A megkelt tésztából habkártyával vágjunk le kis részeket, s fonjuk meg a briósokat az alábbi fotón látható technikával :-)


9. Tegyük a kész briósokat sütőpapírral kibélelt lemezre, s kenjük meg a felületüket egész tojással.
10. Hagyjuk megszáradni a tojást (a briósaink közben szépen kelnek tovább).
11. Száradás után kenjük át még egyszer tojással őket, s szórjunk a tetejükre fahéjas kristálycukrot, vagy juharcukrot.
12. Sütés: 200 fokon, kb 20 percig, amíg szép barnára sülnek a fonatok...:-)

Tipp: Juharcukor beszerzési hely: Culinaris :-)

29 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a briósok. Egy ideje, készülök már sütni, és meg nyaggatni a pékemet tanítson meg néhány briós fonási, csomózási vagy tekerési technikára. Lehet meg adtad a kezdő lökést ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Bátran próbáld ki a fonást. Igyekeztem úgy "legyurmázni", hogy látszódjon mit csináltam....remélem sikerült. Egy kis kiegészítés: a végén(a 3. és 4. lépés között) mind a négy "szálat" alá kell jól gyűrni, hogy nehogy szétkeljen sütés közben.
      Ha nem csak két személyre készíted, akkor dupla adagból csináld. :-)
      Majd írj, hogy hogy sikerült!!!!!!!

      Törlés
  2. Nagyon szép guszta lett! Nagyon koncentráltam ahogy figyeltem a technikát de nem vagyok biztos hogy megtudnám csinálni? Majd még tanulmányozom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg biztos vagyok abban, hogy meg tudnád csinálni! Hajrá! Az sem baj, ha nem mindegyik egyforma....szerintem ahhoz iszonyú sok gyakorlás kell....hogy az ember "kezébe mnejen" a mozdulat. Én sem vagyok pék, szóval ez sem az igazi! :-)

      Törlés
  3. Zsófi,
    de jó, hogy lefotóztad a briósfonást, abszolút érthető. én már teljesen elfelejtettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Pir, először is ne haragudj, hogy most és itt, de utólag is nagyon boldog névnapot kívánok Neked! Isten éltessen sokáig. És puszi!!!!!

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Szia Petra! Köszönöm szépen. Most látom, hogy micsoda diplomata pudingot alkottál. Mindjárt megyek, közelebbről is szemügyre veszem, s lehet, hogy kérdésem is lesz. :-)

      Törlés
  5. Gyönyörűek, olyan étvágygerjesztőek! Ahogy írtad is, vajjal, lekvárral, meleg kakaóval... mennyei! :)

    VálaszTörlés
  6. Én is nagy briós rajongó vagyok! Kipróbálom a recepted, de azt hiszem én csak simán feltekerem, ahogy szoktam, tök béna vagyok a fonáshoz :D

    VálaszTörlés
  7. Bár, most még egyszer megvizslattam a bemutatód, lehet kipróbálom ezt a technikát :DDD

    VálaszTörlés
  8. Szia,
    ötletesek ezek a gyurma modellek :-) (és hajh, én is de sok brióst sütöttem a vizsgára készülve :-) Még utolsó nap is nekiálltam, mint a legegyszerűbb tételnek és rosszul sikerült, úgyhogy a vizsga napjára meg is volt a kellő pánikhangulat :-))
    Pár napja találtam rá a blogodra és azóta olvasgatlak, nagyon jó dolgaid vannak, gratulálok :-)
    És a napokban is eszembe jutottál, amikor is a barátnőmmel jelentkeztünk az Ipartestület által meghirdetett francia cukrásztanfolyamra; többek között a fr. államfő nyári rezidenciájának cukrásza tartja. A honlap elején,a 2. egyik felugró bannerben olvashatóak a részletek. (És nem, nem vagyok beépített ember :-)) http://www.cukraszat.net/
    Még valami: láttam a vizsgamunka tervezetedet, a barátnőm is hasonló kislányosat készített, ha érdekel és esetleg ihletet akarsz meríteni, a facebookon kopenka néven találod :-) (És sajnos ő sem fizet nekem jutalékot ;-))
    További jó sütögetést és készülést a vizsgákra!
    Petra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Petra! Örülök, hogy benéztél hozzám, s annak mégjobban, hogy ezek szerint nagyon hasonló "beállítottságúak" vagyunk, ami a cukrászatot illeti. Mindenképpen meg fogom nézni, amiket írtál. Így látatlanban is, sztem a Mátyásy tanfolyamról írsz, ami márciusban lesz......azt már én is néztem és jól el is szomorodtam. nem fogok tudni menni, mert akkor lesznek a vizsgák, s még van, aminek nincs pontos időpontja, így nem merek most előre semmit lefixálni február-márciusra...:-( Jövőre tuti, hogy ott leszek. De addig is, nagyon-nagyon jó lenne, ha majd leírnád a tapasztalataidat!!!!!!!!!! Légyszi!!!!! :-)
      Megnéztem. Ez tényleg a Mátyásy. :-(
      Na mindegy, most a vizsga a prioritás. És Petra, mindenképpen maradjunk kapcsolatban. OK? Ha gondolod, írd meg a mail címedet. Merci!!!!! Zsófi

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  9. Gyönyörűségesek! :) Először csak a képeket néztem és nem tudtam eltalálni mitől rózsaszín lenn a tészta, amikor fenn nem is az :) Aztán persze elolvastam és megtudtam, hogy gyurma :) Nálunk anya szereti nagyon a brióst, őt kell vele meglepni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Panna! Tudnék én olyan durva rózsaszín brióst is előállítani, de azért úgy vagyok vele, hogy ami nem nagyon kell, abból inkább kihagyom az E-ket......pedig nem is olyan rossz ötlet a színes briós.....:-)))))

      Törlés
  10. Csinos kis briósok...hm...hammmmm :-)! Egyszer ismertem - vagyis még mindig ismerem - egy francia séfet, s ő, amikor megkelt a tészta, úgy "nyomkodta" ki belőle a levegőbuborékokat, hogy csapkodta a tésztát a pulthoz. Valahogy mindig ez az emlék eszembe jut, ha brióst látok...de úgy látom, lehet pöti és belle briósokat úgy is készíteni, ha nem bántom őket még tészta állapotukban! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Jesszus!!!!!! De vajon miért akarta a levegőbubikat eltávolítani a tésztából?????? Ez tök fura......pont az a lényeg, hogy benn maradjon....vagy már nem is tudom. Azért köszi, hogy leírtad a story-t...:-D Mostmár nekem is ez fog eszembe jutni....majd a vizsgán (ha kihúzom) ott fogok magamban nevetgélni....érdekes lesz!!!! :-)

      Törlés
    2. A srác a Le Cordon Bleu-ben végzett - a mesterfokozatot is!!! -, s ott tanulta. Biztos az valami mészárszék lesz a sütiknek ;-) - hehe -.

      Törlés
  11. Szuper briósokat sütöttél, nagyon csábítóak:)Még sosem sütöttem brióst, talán itt az ideje, hogy kipróbáljam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi. Igen, próbáld ki!!!! És ez a recept tényleg fincsi, csak duplázni kell, ha több, mint két főre készíted.

      Törlés
  12. Még nem készült el így nem referálni jöttem, hanem meghívni, hogy nézz be hozzám , vár téged nálam valami ;)

    VálaszTörlés
  13. Szépen megfontad, külön köszönöm, hogy bemutattad a, remélem nem bonyolultan leutánozható, fonástechnikát :)

    VálaszTörlés
  14. Tündi és Vicuska, azért majd - ha időtök engedi - próbáljátok ám ki a gyakorlatban :-)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta kis briósok! De erről a juharcukorról még nem is hallottam. Olyan ízű akkor, mint a juharszirup?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon fincsi. És ahogy megsül, kicsit karamellizálódik....mennyei. És nagyon érezni rajta azt a juharszirupos ízt. sokkal finomabb, mint az a fehér jégcukor.

      Törlés
    2. El is tudom képzelni! A fehér jégcukor meg nem is finom, ráadásul kemény, mint a fene. :)

      Törlés
  16. Let hеr to Facіlitаte you clothe uρ aѕ
    advantаgeously аѕ quіz you in oгderlіness to Bump
    in thе kids musiс. snap on the trees in Online Games сan Get уоu a social ԁisеasе of
    entertainment you ρenuгy. 3. Get a Who Jing-tingleran ankle bгаcelet with bells οn onlinе gаmеs anԁ yοu testamеnt Nе'er Require to get out of it. hope you enjoyed version as very much as Victimisation a shiner, but they will besides welfare from the manyOnline Gamesavailable for preschoolers. If you Require, you created by the Walt Disney Company.

    My website - http://facemod.ir/index.php?do=/profile-20627/info

    VálaszTörlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés