2012. január 14., szombat

Tündérkés epertorta

A hétvégi cukrász gyakorlati órán volt lehetőségünk "elpróbálni" a díszmunkánkat, amit majd a vizsgán szeretnénk elkészíteni.
Mivel előre maximális részletességgel "kiterveltem", hogy mit szeretnék torta formájában viszontlátni, ezért nem lett volna nehéz dolgom.........CSAKHOGY az nem szerepelt a tervben, hogy olyan "furcsa" marcipánt kapunk, amit gyakorlatilag szűk másfél órán keresztül kellett színeznem....s ezért nem is volt időm az összes tervezett szín begyúrására, s még sokminden másra sem....:-D
Miután az idő rohamosan elkezdett fogyni, s még be sem burkoltam a tortám.......nos, teljesen bepánikoltam...komolyan. ÉS itt sietett segítségemre nagyon kedves, aranyos, hiperügyes és tehetséges, csoporttársnőm, Erika ( a Napsüti Tortaműhelyből - http://napsutitortamuhely.blogspot.com/). Mialatt burkoltam és díszítettem a tortát, Ő elkészítette az egyik kis Tündért.....ezért más a stílus...:-)
Végül sikerült időre elkészülni, de a tanulság az, hogy előre meg kell színeznem a marcipánt, s akkor lesz időm sokkal szebben kidolgozni az egészet. Például a torta aljára minden - a tortán szereplő színből- szerettem volna apró golyócskákat csinálni....persze, erre nem volt esélyem sem. SZÓVAL a vizsgára minden elő lesz készítve, s ígérem: SZEBB LESZ!
ERIKÁNAK PEDIG HATALMAS PUSZI ÉS KÖSZÖNET!!!!!! És minden kedves Olvasómnak ajánlom a csodálatos Napsüti Tortaműhelyt, ahonnan fantasztikus alkotások kerülnek ki.......tényleg, olyan, mint a mesében.  Nézzetek be Hozzá!



Leírom a torta receptjét, bár ez egy nagyon 'alap" torta, mert a díszmunkámnál elsősorban a tartósságra, "nagy teherbírásra", masszív állagra mentem rá. Viszont ez a vajkrém recept elég jó, nem nehéz, nem zsíros, mégsem érződik ki a margarin. Nem vagyok oda az ilyen krémekért, de a vizsgán nincs más választás. Azt kell csinálni, ami a célnak a legtökéletesebben megfelel.

Hozzávalók (22 cm-s tortakarikához):

A piskótához:
8 tojás
16 dkg cukor
20 dkg átszitált liszt

Az epres vajkrémhez:
25 dkg margarin
17 dkg kristálycukor
6 dkg epres krémpor (a Dr Oetker főzős pudingpor tökéletes)
fél liter tej
15 dkg apróra vágott eper- sajnos most csak fagyasztott van, úgyhogy jó előre föl kell engedni, ez kb. 2 és fél óra :-( (de a rózsaszín burkolás miatt mindenképpen rózsaszín krémet szerettem volna, szóval ez van)



Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tortakarika aljára tegyünk papírt, s az oldalát vajazzuk ki.
2. Készítsük el a piskótát:
- a sárgáját habosítsuk ki a kristálycukor 2/3-ával
- a fehérjéből verjünk kemény habot a cukor 1/3-ával (először keverjük addig, amíg ki nem fehéredik, s csak akkor adjuk hozzá a cukrot)
- óvatosan forgassuk össze a sárgájás és a fehérjés habot, végül pedig a lisztet
3. A kész masszát töltsük a formába, s habkártyával húzzuk ki a tortakarika széle felé, úgy, hogy homorú legyen....úgyis szépen fel fog jönni ...:-)
4. Süssük 35-40 percig, 180 fokon.
5. Hagyjuk a karikában kihülni, majd kis fűrészkéssel vágjuk körbe szorosan a karika mellett.
6. Készítsük el a krémet:
- a krémport és a cukrot keverjük csomómentesre egy kis tejjel
- a maradék tejet forraljuk fel
- amikor felforrt, húzzuk le kicsit a tűzről és keverjük bele a csomómentesre kikevert pudingot
- tegyük vissza a tűzre, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik
- hagyjuk kihülni
- habosítsuk ki a szobahőmérsékletű margarint
- passzírozzuk át a pudingot egy szűrőn
- kanalanként adjuk a pudingot a kihabosított margarinhoz, miközben folyamatosan keverjük (géppel)
- tegyük félre a krém 1/3 részét
- az apróra vágott epret nagyon óvatosan forgassuk bele a krém megmaradt 2/3 részébe
7. Betöltés:
- vágjuk a piskótát 3 részre
- töltsük be a krémmel
-  a torta tetejét és oldalát egyenletesen borítsuk be a "nem epres" krémmel
- végül tegyük 1 napra (de minimum 1 éjszakára) a hűtőbe
8. Burkolás, díszítés:
1 kg nyers marcipánmasszát kaptunk a gyakorlaton, de ennél többre lett volna szükségem, ha be tudtam volna fejezni a tortát. Szóval szerintem 1,2- 1,3 kg fog vizsgán rákerülni....:-)
A marcipánt zselés ételszínezővel színeztem, s a festett mintákat is ezzel készítettük.

15 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép lett a tortád és biztosan nagyon finom is. A vizsgán pedig biztosan nagyon szépet alkotsz majd. Majd oszd meg velünk, szurkolok.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Olyan rossz, hogy ilyen izgulós vagyok.....nagyon rontja a teljesítményem.....emiatt lesz igazán nehéz a vizsga. Nagyon aranyos Tőled, hogy szurkolsz. Majd március 3-án gondolj rám kérlek!!!!!!! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon édes tortát készítettél, ügyes vagy:-)))
    Szorítok, hogy a vizsgán minden rendben legyen!

    VálaszTörlés
  4. Most viccelsz? Ugye nem erröl a tortáról beszéltél, hogy nem sikerült annyira. Hát kedves Zsófi, én ebben hibát nem látok! Gratulálok :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon-nagyon szép! És szerintem az alján a díszítés is nagyon dekoratív! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon helyesek a kis tündérek! Ügyes vagy! Természetesen drukkolok a vizsgádra, minden sikerüljön a terveid szerint!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a sok kedves szót és bíztatást! Nagyon arik vagytok!!!!!!!!!! Léleksimi :-)

    VálaszTörlés
  8. A többieknek tuti nem lesz akkora drukkhadsereg a háta mögött március 3-án.
    Amúgy meg ügyes vagy, nekem tetszik ez a torta is. Kíváncsi lennék milyen az amivel Te is meg vagy elégedve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a bíztatást!!!!!
      Nagyon örülök ennek a népes szurkolótábornak, jó érzés!!!! A maximalizmusomból meg le kell adnom....tudom.

      Törlés
  9. Gyönyörűséges ez a torta! Nagyon tetszik a blogod, jövök még. ;D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Petra! Máskor is nagy szeretettel várlak! Én is sűrűn látogatom a Te blogod. Isteniek az ételeid, a tálalás pedig csodás.

      Törlés
  10. Nagyon szép kedves tortát csináltál. Legyen több önbizalmad mert nagyon ügyes vagy ! Druggolótáborhoz csatlakozom hajrá Zsofi!!!!

    VálaszTörlés
  11. Éva, köszönöm szépen a bíztatást! Bár hagytam Neked kommentet a blogodon, de valamiért nem jelent meg, úgyhogy még egyszer, itt is GRATULÁLOK a díjadhoz!!!!

    VálaszTörlés
  12. Zsófi!
    Tényleg annyira ügyes voltál, gyönyörű lett a burkolásod is, kérlek bízz magadban:) És nagyon jó volt együtt dolgozni Veled, bár a maximalizmusunkkal és önbizalomhiányunkkal őrületbe kergettük a többieket:)
    Ne aggódj egy cseppet sem a vizsga miatt és ne feledd: Tündérke tortát elkészítjük utána még egyszer:) Puszi!

    VálaszTörlés
  13. Erika!
    Köszi, hogy írtál, nagyon cuki vagy! Hát igen, az önbizalmunkon van mit fejleszteni...:-) Köszi a bíztatást!
    Tanfolyam után tényleg csináljunk egy "továbbfejlesztett", emeletes, pillangós, nagyon részletesen kidolgozott, kisvirágos Tündérkés tortát!!!!! Puszi!

    UI: Pixie Pie is puszil! :-)

    VálaszTörlés