2011. február 13., vasárnap

Anastasia

Jelenleg éppen a Kouign amann 30 perces hűtős-pihentetős fázisában tartok, így gondoltam kihasználom az időt és új témában írok. Mivel a sütikék mellé nagyon szeretek teákat is választani, úgy döntöttem, hogy a továbbiakban bemutatom Nektek a kedvenc teáimat, de egyszerre mindig csak egyet....mint valami végeláthatatlan brazil szappanopera....:-)  Tegnap ki is választottam azokat, amelyekről szó lesz....
A választás nagyon nehéz volt, mert hatalmas tearajongó lévén elég sokféle teát tartok itthon. Van gyógynövényes, fekete, zöld, fehér, gyümölcsös, fűszeres, vaníliás, karácsonyi, egyszóval mindenféle….:-)
Első helyen minden teák Királynőjét kell megemlítenem, ami nem más, mint az ANASTASIA. Természetesen egy francia cég készíti, a KUSMI, ami egy igen nagy múlttal rendelkező vállalat. Érdekes története van, ugyanis egy Pavel Michailovitch Kousmichoff nevű orosz teakereskedő alapította, aki 1967-ben Szentpéterváron, később Londonban nyitott üzleteket. Az 1917-es Orosz Forradalom elől menekülve került Franciaországba, ahol még ebben az évben, Kusmi-Tea néven jegyezteti be párizsi vállalkozását.

Pavel M Kousmichoff


Kousmichoff-nak a két világháború közötti időszakban további üzletek nyitására is lehetősége volt világszerte, így a Kusmi-Tea eljutott New Yorkba, Konstantinápolyba és más nagyvárosokba is. A Kousmichoff-család ekkor Berlinbe költözőtt, ahol igen népes orosz közösség élt.
Mivel a családi vállalkozás már nem produkálta a korábbi sikereket, a nagyhírű kakaó-és kávé-kereskedő dinasztia, az Orebi-család hosszas egyezkedés után beszáll a Kusmi-business-be….:-)
És hála ennek a kooperációnak a Kusmi 2003-tól újra reneszánszát éli.

Kedvenc teám, az Anastasia pedig a 2010.évi francia-orosz kulturális év tiszteletére díszes csomagolásba öltözött.


Nevét az 1918-ban, „titokzatos körülmények között eltűnt” (persze mindenki tudja, hogy mi történt szegény cári családdal…L) II. Miklós cár lányáról, Anastasia Romanov Nagyhercegnőről kapta.
A tea egyébként kínai és ceyloni fekete teák keveréke bergamot, citrom és narancsvirág aromával ízesítve....varázslatosan finom. J
Leginkább vajas tészták, gyümölcsös piskóták és könnyebb csokis sütik/kekszek mellé szoktam inni, mert nagyon kiemelik kicsit fanyar ízét.
Lelőhelye a Király utcában található Petite Française Café és a Perc utcai Culinaris (ami hozzám hasonló gourmand-ok számára kötelezően látogatandó üzlet).

KUSMI Tea- http://www.kusmitea.com/fr/
Petite Française Café- http://www.lapetitefrancaise.com/
Culinaris- http://www.culinaris.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése