2011. február 11., péntek

Le kouign amann de Bretagne

Következő kísérletem a breton tradícionális süti elkészítésére irányul....:-), amely nem más, mint az utánozhatatlan (azért remélem sikerül valamennyire leutánozni :-)

Kouign Amann...


qui est un gâteau, spécialité régionale de Douarnenez en Bretagne, dont le nom breton signifie : kouign = gâteau ou brioche et amann = beurre.

Recette inventée par Yves-René Scordia qui vient habiter après son mariage en 1855 rue Obscure (d'où, peut-être, le mystère de l'origine du gâteau, à Douarnenez) ... ? On pense qu'il ouvre une boulangerie en 1856 car son épouse y est mentionnée boulangère au recensement, puis décède en 1878.
Le commerce continuera avec sa veuve, sa fille Ursule et son gendre Hervé-Rolland Crozon, homme plein d'idées aux dires de ses descendants, secondés par plusieurs ouvriers. Leurs commandes régulières de Kouign Amann est telles qu'ils ne disposent pas, à certaines heures, de levain de pain.
La recette est vite copiée….
(d’après http://www.alimentation-france.com)

Egy breton specialitás, melynek neve vajas brióst vagy vajas sütit jelent. Neve azért ilyen furcsa, mert a breton dialektus teljesen eltér a standard franciától. A kouign amann-t Yves-René Scordia készítette el először, aki 1855-ben köttetett házassága után költözött Douarnenez városba, ahol az Obscur utcában lakott (obscur-sötét). Valószínűleg innen ered a süti „titokzatos” eredete. A források szerint 1856-ban nyitott egy cukrászdát a városban, ahol felesége cukrász/pék-ként dolgozott.
Yves-René Scordia 1878-ban halt meg.
A családi vállalkozást özvegye, lánya és annak férje, Hervé-Rolland Crozon üzemeltette tovább olyan nagy sikerrel, hogy alkalmazottakat is kellett felvenniük és volt olyan eset, hogy a sok megrendelést nem tudták teljesíteni, mert elfogyott az élesztő…:-)
A közkedvelt receptet hamarosan le is koppintják ….




Aki többet szeretne tudni a kouign amann-ról, annak ajánlom figyelmébe a L'association des artisans fabriquant le Kouign Amann de Douarnenez (azaz a douarnenez-i Kouign Amann készítő mesterek Egyesületének) honlapját (francia!!!): http://didier.lemasle.free.fr/index1.htm

És igen, nincs más hátra, mint jól megfigyelnem a Monsieur-t, aki professzionális szinten mutatja be ezen kedves kis videoban az áhított süteményünk elkészítését....lépésról-lépésre..:-)

Voilá la préparation....

Nos, elkészültem vele!!!! Isteni finom lett.......rég nem ettem ennyire jó halmazállapotú, ízű, illatú sütit.
Belül puha és omlós, kívül viszont karramellizálódik a cukor és roppanós kérget von a fantasztikusan gyönyörűen rétegzett tészta köré.....:-)
Elképesztő, komolyan...... olyan, mintha a bukta és a kürtöskalács minden jó tulajdonsága ötvöződne ebben a csodás sütiben, nem is süti, hanem inkább péksütemény.
Szóval, a recept kipróbálva és tökéletesnek minősítve, de be kell vallanom, hogy elég nehéz elkészíteni és kb 2-3 nyugodt órát rá kell szánni.....:-)
A mennyiségek 6 főre:
300g sós vaj (NEEEEEM Rama, hanem rendes vaj!!!! Ha nem sós, akkor egy csipet só)
450g liszt
200g cukor (én barnát használtam, mert az szebben karamellizálódik)
1 tojás sárgája
15g élesztő
5cl tej
25cl langyos víz
Megvalósítás: ahogy a video-ban. Egy fontos kiegészítés: az élesztős kelesztős pihentetés - szobahőmérsékleten, viszont a második pihentetés - hűtőben.
Sütés: 210 C-on 30-40 percig, s közben a sütiből kiolvadt vajas-cukros lével locsolgatjuk, hogy szépen piruljon....:-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése