2011. február 21., hétfő

Betises de Cambrai de Nord-Pas-de-Calais

A következő tradícionális süti elkészítéséig ismét egy cukorkát mutatok be Nektek, ami szintén nagyon finom és csak természetes alapanyagok felhasználásával készült francia kis csoda…
 Ezt a cukorkát pedig Betises de Cambrai-nak hívják. Ami az összetételét és ízét illeti, természetes mentol aromával ízesített, karamellizált cukor sávokkal díszített édesség, olyasmi, mint amilyen régen  itthon a selyemcukor volt…..jujjj, hogy én azt mennyire szerettem. A selyemcukorról (és mivel már rég nem lehet kapni, ezért azóta a Betises de Cambrai-ról) mindig a Dédnagymamám jut eszembe, aki a vonyarcvashegyi igazi régi tornácos, nádtetős házában ezzel kínált minket. Egy szép üveg bonbontartóban tárolta és imádtam nézegetni a sok színes kis édességet…..sorsom már akkor megpecsételődött..:-)
Szóval a Betises de Cambrai rövid története az 1830-as évekig nyúlik vissza, amikor is egy Grand-Père AFCHAIN (nem tudom miért Grand-Père a neve, hiszen ez nagypapát jelent), aki a szülei műhelyében cukrász tanulóként dolgozott, egy szép napon hibásan keverte össze a rábízott édesség alapanyagait és így létrehozott valami egészen újat, s ez lett a később nagyon sikeressé vált Betises de Cambrai, melynek neve (betises= butaság) is erre a kis hibára utal…:-)

Aki Cambrai-be látogat, érdemes megnéznie a Betises de Cambrai műhelyet, ahol ingyen meg lehet tekinteni a készítés folyamatát. Egyébként Cambrai Nord-Pas-de-Calais régióban, Észak-Franciaországban található, 32 346 lakosa van. Történetének legfontosabb (és persze egyben legszomorúbb) momentuma volt, hogy a város közelében zajlott az a csata 1917. november 20. és december 30. között, mely a tankok első tömegben történő sikeres alkalmazásáról nevezetes.


Ha a környéken járunk, mindenképpen érdemes egy kis kitérőt tenni a Cambrai-tól pár km-re található, Escodoeuvres nevű kis településre, ahol Franciaország egyik legrégebbi cukorgyárát tekinthetjük meg, melyet 1872-ben egy Jules Linard nevű mérnök alapított. Még ma is működik, de már a híres francia nagyvállalat, a Beguin Say tulajdona.





Aki szeretné megkóstolni a Betises de Cambrai-t, annak szokásomhoz híven most is a Király utcai Petite Française-t tudom ajánlani, de interneten is lehet rendelni, innen:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése