2011. február 15., kedd

Tarte aux pommes d'Alsace

Mivel idő hiányában eddig még nem sikerült megsütnöm a Canelé-t, ezért ma egy már régi hatalmas kedvencem, a Tarte aux pommes, vagyis almatorta nagyon jól bevált és több ízben tesztelt receptjét osztom meg Veletek.
Nem bonyolult az elkészítése, viszont annál finomabb.
Mint, ahogy a címben is említést teszek róla, a Tarte aux pommes tipikusan az Alsace régió tradícionális sütije, de egész Franciaországban nagy népszerűségnek örvend és gyakorlatilag számtalan regionális verziója született.


Elkészítéséhez szigorúan csak a magyar almát ajánlom, mert különben nem olyan ízes.... :-)
És íme a recept:



Hozzávalók (kb 24 cm átmérőjű sütőformához)

"Töltelék, feltét":
vaj
7-8 db alma
70g barnacukor
fahéj ízlés szerint (én nem sajnálom belőle :-)

Tészta:
125g cukor
1 db tojás
egy vanília rúd
250g liszt
125g margarin

A felolvasztott vajon meg kell pirítani a felszeletélt almát és rá kell szórni a barnacukrot. 10-20 percig sütni kell, félúton meg kell fordítani az almákat és meg kell szórni fahéjjal.
A tésztához össze kell keverni a cukrot a tojással, a sóval, és a vaníliával, majd hozzá kell adni a lisztet, amiben előzőleg el lett morzsolva a margarin.
Kivajazott formába kell tenni a kb 1 cm-re nyújtott tésztát és rá kell tenni (szép kör alakba rendezve) az almákat. Francia tradíció szerint egy kis mézet is csurgatok a tetejére, mert ettől állítólag szebb színe lesz. Végül 180 C-on 10-15 percig sütni kell.



2 megjegyzés:

  1. Itt jártam és most nézve jó volt visszaidézni az emlékeket. Véletlenül kerültem a blogodba, most mást se csinálok, mint nézelődöm...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Bori,
    örülök, hogy tetszik a blog, s annak mégjobban, hogy ezek szerint Te is Franciaország-rajongó vagy....:-) Még nem készítettem el az összes régió tradícionális sütijét, úgyhogy "lesz még utazás". Ha van kedved, legyél "Tag" és nézz be hozzám később is...:-) Én várni foglak. Üdv, Zsófi

    VálaszTörlés