2011. február 11., péntek

Cukrász tanfolyam és egy kincs...:-)

Nos, a kouign amann sütése holnapra marad, mert ma még volt maradék clafoutis, úgyhogy nem álltam neki.
Viszont két, számomra fontos dologról szeretnék még ma beszámolni.

Először is arról, hogy tényleg beiratkoztam cukrász tanfolyamra, s mivel tegnap elküldtem minden jelentkezéshez szükséges dokumentumot, mostmár tényleg hivatalos és megmásíthatatlan az a tény, mely szerint február 19-én debütálok A "tankonyhában"....:-)
Az igazság, hogy naggggyyyyon izgulok. Teljesen más itthon sütögetni meg elmenni "kitanulni a mesterséget" és krémeseket, pozsonyi kifliket, dobos tortákat, mignonokat meg hasonlókat gyártani.........pontosabban MEGTANULNI gyártani.......:-) Mert ez az alap, itt Magyarországon legalább is ez AZ alap....sajnos.
Ha a párizsi Cordon Bleu-be járnék (ami késik, nem múlik), akkor biztos nem ilyen agyoncukrozottagyontartósítószerezettagyonaromázott borzalmakat kellene csinálni....helyette inkább pate brisée-t és egyéb alap tésztákat...na mindegy.  Azért nagyon várom már, izgulok, várom, izgulok, várom......stb.........:-)
Három hetente szombaton kell mennem, ami ideálisnak mondható, mert munka mellett is tudom csinálni. A 300 óra "terepen" eltöltendő gyakorlat már más kérdés......arra vonatkozóan egyelőre még nincs stratégiám, de meg fogom valahogy oldani. Na ez lesz egyébként az extremitás netovábbja: dolgozni egy "igazi" :-) cukrászműhelyben.......jelenleg el sem tudom képzelni mekkora óriási edények, mennyiségek, sütők, stb lehetnek ott......mint valami Óriás konyhája......:-)
A másik dolog, ami történt és nagyon jó, hogy történt, mert egyébként nem volt valami jó nap........annak ellenére, hogy PÉNTEK van, vagyis hét utolsó napja, vagyis holnap pihenés......vagy olyasmi.
Szóval bementem a Libri-be (mint rendesen, szakácskönyves-részlegen toporgás egy helyben, válogatás, lapozgatás, toporgás tovább, ábrándozás, átgondolás és megint toporgás és így tovább :-) és most kivételesen találtam egy igazi KINCSET:



Kugler Géza "Legújabb nagy házi cukrászat" című könyvének legújabb kiadását. Nem ám akármilyen szakácskönyvről van itt szó, mert szinte az eredeti formájában lett újra kiadva. Eredeti illusztrációk, akkori grammatika, kedves régi szavak, elavult "konyhászati" technikák.......nagyon odavagyok érte.
 


Úgy tudom, hogy  'A legújabb és legteljesebb háziczukrászat" címmel 1891-ben adták ki először. Amit egészen biztosan tudok:  "Ára szép ajándékkötésben 6 korona" és Rozsnyai Károly Budapest IV. kerületében a Muzeum körút 15. száma alatt található antikvár-könyv-és zeneműkereskedése árulta.....:-)
Új szerzeményemet alaposan át is fogom tanulmányozni és igyekszem majd időt szakítani "Tábornagy torta, Washington lepény, Mandola csók, Töpörtős porolya, Cukorhab szelet, Kadét lepény, Borbolya cukorkák, Szegfű fagylalt, Mogyorós hajócskák, Ezüst lepény, Zephir mandola, Rózsa-fánk, Angelika" és egyéb finomságok elkészítésére is.....:-)
A "Házi cukrászat" el is foglalta méltó helyét kis konyhám egyik polcán, ahol kellemes társaság várta....:-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése