2011. február 14., hétfő

Önkéntes "kóstoló team" és a Canelé d'Aquitaine

Nos, khmmmm……. igen, már csak ötöt kell aludni és kezdődik a cukrász-suli….
Továbbra is izgulok, de a gondolathoz már hozzászoktam, hogy nincs visszaút… :-)
Remélem nem dobnak egyből a mély vízbe és nem valami iszonyúan bonyolult sütivel kezdünk majd. Ha így lesz, akkor esélyes, hogy jól be fogok égni…….de talán nem így lesz, hanem elméleti órákkal kezdünk és megmutatják, hogy melyik a „dagasztó-kelesztő edény” meg hol kell bekapcsolni a sütőt….remélem beszélnek majd arról is, hogy hogyan kell ipari mennyiségben sütni. Ezzel kapcsolatban ugyanis nem kevés aggodalmat érzek, tekintettel arra, hogy emlékezetemben élénken él az általános iskolai menza, ahol a Konyhás néninek az volt „a cukrászat”, hogy belezúdította egy nagy műanyag edénybe a lisztet és a cukrot, tett hozzá egy kis vajat és tojást (feltételezem, hogy némi kis vizet vagy tejport is…) és már kész is volt a fiiiiinom málnaszörppel leöntött „napközis pite”….és volt hozzá ilyen előre ízesített „klubdélutános” tea is, természetesen műanyag bögrében, comme il faut.
Na mindegy, majd beszámolok a szombati élményekről…..



Viszont ma eleget tettem egyik nagyon kedves Kolléganőm kérésének és vittem a suliba kóstolót a Kouign amann-ból és végül Többen osztoztak egy nem is olyan nagy szeleten (vihettem volna többet is… :-() és ÍZLETT NEKIK, úgyhogy „megérdemlik”, hogy a továbbiakban végigkóstolják a 22 francia régió – illetve a még fennmaradó 20! – tipikus édességeit… Ez amolyan minőségellenőrzés, avagy a célközönség termék iránt tanúsított viszonyulásának felmérése minőségbiztosítási és termelésfejlesztési céllal… :-)
Ezúton is köszönöm Nekik, hogy „feláldozták” Magukat!!!
A vizsgálatot április első hetében, az iskolai Idegen Nyelvi Hét keretében további célcsoportra is ki fogom terjeszteni, tekintettel arra, hogy az „Ízek utcájának” francia büféje is „forgalomba fogja bocsátani” a termékeimet…:-)
Tavaly is csináltam mousse au chocolat-t és tarte aux pommes-ot, melyek még a büfé nyitása előtt gyakorlatilag majdnem teljes mértékben elfogytak. Megállapítható tehát, hogy a későbbiek során vizsgálni kívánt célcsoport (14-19 éves korosztály) nem éri be fejenként 1/3 szelettel (és még kicsit türelmetlen is…), így az előállítandó mennyiséget az idei évben növelni kell! Továbbá a termelési tevékenységet ki fog kelleni terjeszteni más, motivált és némi gyakorlattal rendelkező „egyéni vállalkozókra” is (akik kikerülhetnek akár a célcsoport tagjai közül is ;-)!!!

Következő sütim a CANELÉ de Bordeaux (Aquitaine régió következik) lesz, aminek mind az ízét, mind a nagyon helyes alakját szeretem. Van is egy nagyon jó receptem, ami alapján nemsokára meg is fogom sütni a Canelé-t.



Hozzávalók:
0,5 liter tej
2 tojás + 2 tojássárgája
10 dkg liszt
20 dkg porcukor
40 gr vaj
3 cl rum
1 vaníliarúd
csipet só
A tésztát egy nappal korábban el kell készíteni: a tejet fel kell forralni egy lábasban a vajjal és a felhasított vaníliarúddal. Közben a száraz alapanyagokat, a lisztet és a cukrot össze kell keverni, majd hozzáadni a lazán felvert tojásokat és tojássárgákat. Amikor ez homogén tésztává állt össze, akkor lassan hozzá kell önteni a vajas-vaníliás tejet és simára kell keverni. A tésztát hagyni kell kihűlni. Ha kihűlt, ki lehet venni belőle a vaníliarudat, bele kell keverni a rumot és mehet a hűtőbe pihenni. Másnap a sütőt elő kell melegíteni 220 C-ra.
A tésztával félig kell megtölteni a canelé formákat, majd 10 percig 220 C-on, majd 45 percig 180 C-on kell sütni, amíg szép aranybarnává nem válik a sütink.
Aquitaime...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése